Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για την κατηγορία 10% χωρίς νέα εξέταση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόφοιτοι ετών 2013 και 2014.

Απόφοιτοι του 2013 και 2014 μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς νέα εξέταση με την κατηγορία 10%. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους αποφοίτους του έτους 2013 σε ποσοστό 40% και στους αποφοίτους του έτους 2014 σε ποσοστό 60%.

Οι υποψήφιοι για το 10% δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, ακολουθώντας μόνο τις διαδικασίες για το μηχανογραφικό δελτίο. Είναι αυτονόητο, ότι αν οι υποψήφιοι για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει στην πορεία να ακολουθήσουν τις διαδικασίες γι αυτές τις Σχολές.

Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικά μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.

Το Υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο δίνει το ακόλουθο παράδειγμα:
1. Υποψήφιος που εξετάστηκε το 2013 ή 2014 σε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στα πανελλαδικά μαθήματα, σε κάποιο μάθημα και στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί το 2015 να είναι υποψήφιος για το 10% με τη βαθμολογία και τα μόρια που συγκέντρωσε κατά την τελευταία του εξέταση, χωρίς να έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση το 2015 να εξεταστεί ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα. Άρα, δεν υποβάλλεται ξανά ούτε στην υγειονομική εξέταση ούτε εξετάζεται στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ.

Αντιθέτως έχει την υποχρέωση να συμμετάσχει στις Προκαταρκτικές εξετάσεις, αν επιθυμεί την εισαγωγή του σε Στρατό, Αστυνομία, Εμπορικό Ναυτικό.

2. Υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2013 ή 2014 και δεν εξετάστηκε σε ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, δεν μπορεί το 2015 να είναι υποψήφιος με το 10% για τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα ή για τα ΤΕΦΑΑ, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να εξεταστεί μόνο σε ειδικό μάθημα ή μόνο στις πρακτικές δοκιμασίες.

3. Από την άλλη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υποψήφιος που θα εξεταστεί ξανά (δηλαδή για το 90%), είναι υποχρεωμένος να εξεταστεί στα ειδικά μαθήματα ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, ανεξαρτήτως αν είχε εξεταστεί σε αυτά στο παρελθόν, προκειμένου να διεκδικήσει την εισαγωγή του σε τμήμα που απαιτεί ειδικό μάθημα ή στα ΤΕΦΑΑ. Ανάλογα έχει την υποχρέωση να συμμετάσχει στις Προκαταρκτικές εξετάσεις, αν επιθυμεί Στρατό, Αστυνομία, Εμπορικό Ναυτικό.

Συνοψίζοντας σχετικά με το 10% οι Διευθυντές των Λυκείων, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ενημερώνουν τους ενδιαφερομένους., όταν τυχόν προσέρχονται στα Λύκεια, ότι δεν υποβάλλουν Αίτηση- Δήλωση και ότι απλώς υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών.
Επίσης τους επισημαίνουν ότι αν σε αυτές τις προτιμήσεις θελήσουν να συμπεριλάβουν Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των Σχολών.

ΕΠΑΛ Ομάδα Α κατηγορία 10% χωρίς νέα εξέταση
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ – Ομάδας Α έτους 2013 ή και 2014 και επιθυμούν να συμμετέχουν για το 10% των θέσεων εισακτέων διατηρώντας τη βαθμολογία τους δεν υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση, αλλά ΜΟΝΟ Μηχανογραφικό Δελτίο.

Οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στην τελευταία εξέτασή τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ημερησίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) και τα ειδικά μαθήματα χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα, καταθέτοντας το μηχανογραφικό τους στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων που επιθυμούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές Αστυφυλάκων, ή στις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλλουν εκτός από το Μηχανογραφικό Δελτίο και αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.