Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Οι άνδρες «καίνε» στο σεξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι νέοι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια του σεξ σε σχέση με τις συντρόφους τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη βρήκε πως οι άνδρες καίνε κατά μέσο όρο 4,2 θερμίδες ανά λεπτό, ενώ οι γυναίκες 3,1 ανά λεπτό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από άποψη καψίματος θερμίδων, το σεξ είναι καλύτερο από την απλή άσκηση όπως το περπάτημα, αλλά υστερεί σε σχέση με την πιο έντονη άσκηση, όπως το τζόκινγκ και ο «διάδρομος» στο γυμναστήριο.

Το κατά πόσο το σεξ μπορεί να «μετρήσει» ως εναλλακτική σωματική άσκηση, αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, που όμως έως τώρα δεν είχαν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, σε μια τυπική σεξουαλική επαφή το ζευγάρι καίει 100 έως 300 θερμίδες. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Άντονυ Καρέλης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", αναφέρουν πως «τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί, τουλάχιστον μερικές φορές, μια σημαντική σωματική άσκηση».

Οι καναδοί ερευνητές απάλλαξαν τους εθελοντές (21 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ηλικίας 18 έως 35 ετών) να γίνουν «πειραματόζωα του σεξ» στο εργαστήριο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν σε προηγούμενες έρευνες, καθώς τους εφοδίασαν με φορητές συσκευές που φοριούνταν στο μπράτσο (λέγονται SenseWear) και οι οποίες κατέγραφαν την ενεργειακή (θερμιδική) κατανάλωση του ζευγαριού την ώρα που έκανε σεξ στο σπίτι του.

Οι συσκευές, χάρη στους κατάλληλες αισθητήρες που ενσωματώνουν, συνδυάζουν μια σειρά από μετρήσεις, όπως επιταχυνσιόμετρο, μέτρηση μεταβολής θερμοκρασίας, ηλεκτρικής αγωγιμότητας του δέρματος κ.α., για να διαμορφώσουν μια τελική εκτίμηση σχετικά με την κατανάλωση των θερμίδων κατά το σεξ. Πριν το σεξ, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κλήθηκαν να κάνουν επί μισή ώρα μέτριας έως μεγάλης έντασης «διάδρομο», για να μετρηθεί πόσες θερμίδες καίνε συγκριτικά σε μια κανονική σωματική άσκηση.

Κατά μέσο όρο τα ζευγάρια έκαναν σεξ επί 25 περίπου λεπτά (από δέκα λεπτά το λιγότερο έως σχεδόν μια ώρα το πολύ). Επίσης, πάλι κατά μέσο όρο, όπως διαπιστώθηκε, το σεξ «κόστισε» στον κάθε άνδρα 101 θερμίδες (4,2 ανά λεπτό) έναντι 276 θερμίδων (9,2 ανά λεπτό) που έκαψε κατά το τρέξιμό του επί μισή ώρα (δηλαδή σχεδόν όσο κράτησε και το σεξ) στον «διάδρομο» του γυμναστηρίου. Με άλλα λόγια, το «τζόκινγκ» είναι πιο ενεργοβόρο σε σχέση με το σεξ.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες έκαψαν κατά μέσο όρο 69 θερμίδες (3,1 ανά λεπτό) στη διάρκεια του σεξ, έναντι 213 θερμίδων (7,1 ανά λεπτό) στο «διάδρομο», επιβεβαιώνοντας ότι στο σεξ και τα δύο φύλα δαπανούν λιγότερη ενέργεια. Από την άλλη, κατά δήλωση των ίδιων των εθελοντών, τους φάνηκε πιο ευχάριστο να καίνε θερμίδες στο κρεβάτι, αντί για το γυμναστήριο, πράγμα μάλλον αναμενόμενο...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.