Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι το σωματικό άγχος και πώς το αναγνωρίζουμε;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ορισμένες φορές ασθενείς μου μιλούν για κάποιο συναίσθημά τους που μπορεί να είναι φόβος, θυμός, θλίψη, νοσταλγία, αγάπη αναστάτωση ή κάτι άλλο. Αν ρωτήσω «Με ποιον τρόπο νιώθεις αυτό το συναίσθημα» πιθανότατα θα μου μιλήσουν για το σφίξιμο στο σαγόνι τους, την αναταραχή στο στομάχι τους ή τον πόνο στην καρδιά τους.

Είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε το σώμα σας. Εκπέμποντας διακριτικά μηνύματα ή ακόμα και άλλα που δεν είναι τόσο διακριτικά όπως πόνους στην πλάτη, συνεχείς ουρολοιμώξεις έλκη ή και έντονους πονόλαιμους, πιθανόν το σώμα σας να προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή σας.

Η παρακάτω άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε το σώμα και το μυαλό σας προκειμένου να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με το πώς το σώμα σας διαχειρίζεται το άγχος. Ζητήστε από κάποιον να σας διαβάσει τις ερωτήσεις. Θα πρέπει να το κάνει αργά και να σας δίνει χρόνο έπειτα από κάθε ερώτηση για να απαντήσετε προτού προχωρήσετε στην επόμενη.

Καθίστε άνετα ή ξαπλώστε. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε σε ποια σημεία του σώματός σας νιώθετε ένταση και ανησυχία.

-Αισθάνεσθε σφίξιμο στο μέτωπο, το σαγόνι ή το πιγούνι;

-Μήπως στον σβέρκο στους ώμους σας ή κάπου αλλού;

-Αντιλαμβάνεσθε να κρατάτε την αναπνοή σας, να αναστενάζετε, να τρίζετε τα δόντια σας ή να σφίγγετε τις γροθιές σας;

-Νιώθετε έναν κόμπο στο στομάχι σας ή άλλες πιο δυσάρεστες κοιλιακές ενοχλήσεις;

-Αισθάνεσθε το μυαλό σας να περιπλανιέται ή να είναι κενό;

-Αντιμετωπίζετε πρόβλημα συγκέντρωσης, ύπνου ή απλά δεν μπορείτε να σταθείτε ακίνητοι σε ένα σημείο;

Σημειώστε τα συμπτώματα που εκπέμπει το σώμα σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η επίγνωση των συμπτωμάτων, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες ανακούφισης. Δώστε προσοχή σε εικόνες που μοιάζουν σε μνήμες ή σκηνές απελπισμένων καταστάσεων. Ακούστε τον πόνο ή την αρρώστιά σας και προσπαθήστε να τον αναλύσετε.

Σκεφτείτε: Έχετε κουραστεί; Αισθάνεσθε μοναξιά; Μήπως σας θυμώνει κάτι τελευταία; Έχετε πληγωθεί από κάποιον;

Οι μύες του κορμιού μας κατακρατούν το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματα με τη μορφή της σωματικής έντασης. Να θυμάστε πως δεν είναι κάθε ένταση των μυών ανεπιθύμητη. Το πρόβλημα είναι όταν συγκεντρώνεται υπερβολική μυική ένταση και κατακρατείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνοντας αυτή την άσκηση μπορείτε να αναλογιστείτε το κέντρο του άγχους.

Τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν μια θέση στη ζωή μας. Ορισμένες φορές τα συναισθήματα μπορεί να είναι τόσο έντονα και να προξενούν τέτοια σύγχυση που βοηθά να τα συζητήσουμε ενδεχομένως με έναν καλό ψυχολόγο ή ακόμα και με έναν φίλο αν θέλουμε απλά να τα εκφράσουμε κάπου. Αν δεν το κάνετε αυτό τα συναισθήματα είναι πολύ πιθανόν να περάσουν στο υποσυνείδητο και να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο όπως με την μορφή μιας ασθένειας σωματικής.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.