Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΗΠΑ: Εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, του υπέρμαχου των πολιτικών δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε εθνικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα σε πολλές περιοχές πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τις μειονότητες.





Ειδικοί που παρακολούθησαν στενά την ημέρα η οποία ήταν αφιερωμένη στον Κινγκ συνέδεσαν την επέτειο αυτή με τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά όπου άοπλοι Αφροαμερικανοί άνδρες έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών. Σύνθημα των διαδηλωτών: «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».



Περίπου 400 διαδηλωτές προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Νέα Υόρκη καθώς πραγματοποίησαν πορεία, περπατώντας περίπου 60 οικοδομικά τετράγωνα, φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», ενώ παράλληλα από τα μεγάφωνα ακούγονταν ομιλίες του Κινγκ.



«Αυτή η πορεία είναι για να ξαναβρούμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ήταν ένας ριζοσπαστικός διοργανωτής –είχε συλληφθεί, ήταν κατά της βίας, αλλά ταυτόχρονα ήταν και διασπαστικός», δήλωσε μία διαδηλώτρια.





Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία Ebenezer Baptist Church στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια για να παρακολουθήσουν την επιμνημόσυνη δέηση. Πολλοί πολίτες κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ όπου αναγραφόταν «Είμαι άνθρωπος», φράση που είχε πει ο Κινγκ, «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Ψηλά τα χέρια! Μην πυροβολείτε!» για να τιμήσουν τη μνήμη δύο εκ των θυμάτων της αστυνομικής βίας.



«Βλέπουμε την κίτρινη ταινία του εγκλήματος που έχει τυλιχθεί γύρω από την Αμερική και ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά ακόμα», δήλωσε η πρύτανης του κρατικού Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, Γκέντολιν Μπόιντ.



Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.