Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Όταν η κατάθλιψη προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, μπορεί συχνά να αντιμετωπίζετε και σεξουαλικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι

Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ και μειωμένη σεξουαλική ορμή

Μειωμένη ικανότητα σεξουαλικής διέγερσης (ισχύει τόσο για τις στύσεις όσο και για τους οργασμούς)

Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Διαταραχές έμμηνου ρύσης

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και σκέψη ότι δεν είστε αρκετά καλός

Ενδιαφέρον για σεξ

Τα δύο τρίτα όλων των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη εμφανίζουν μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ. Παρόλα αυτά, η σεξουαλική ορμή μπορεί να αυξηθεί. Όταν είστε δυστυχισμένος, μπορεί να νοιώσετε την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση και αποδοχή. Ίσως να ζητάτε απεγνωσμένα ικανοποίηση, την οποία είναι αδύνατο να επιτύχετε. Μπορεί, επίσης, να αναζητάτε απεγνωσμένα επιβεβαίωση ότι είστε αρκετά καλός.

Επίσης σεξουαλικά προβλήματα, μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά. Οι περισσότερες σεξουαλικές ανεπιθύμητες ενέργειες τελικά υποχωρούν.

Επαγγελματική βοήθεια για σεξουαλικά προβλήματα

Μπορεί, επίσης, να ανακαλύψετε ότι τα σεξουαλικά σας προβλήματα εμφανίζονται μόνο όταν το φάρμακο βελτιώνει τη διάθεσή σας. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, θα ξεκινήσετε να έχετε και πάλι επιθυμία και ενέργεια για σεξουαλική ζωή, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε σεξουαλικές δυσκολίες, τις οποίες δεν είχατε συναντήσει προηγουμένως. Μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια για να τις ξεπεράσετε.

Τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική διέγερση, τη στύση ή την ύγρανση, τη σεξουαλική ικανοποίηση, τους οργασμούς και/ ή την εκσπερμάτιση. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές μπορεί, επίσης, να οφείλονται στην ίδια την ασθένεια. Ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο είναι δύσκολος.

Έχετε διάφορες λύσεις εάν το φάρμακο σας προκαλεί σεξουαλικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μιλήστε στο γιατρό ή τον ψυχίατρο που σας συνταγογραφεί το φάρμακο. Εάν η ασθένεια το επιτρέπει, θα μπορούσατε ενδεχομένως να μειώσετε το φάρμακο ή να το παίρνετε με μικρές διακοπές. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ψυχολογική βοήθεια

Μπορείτε να λάβετε ψυχολογική βοήθεια προκειμένου να αλλάξετε τις σεξουαλικές σας συνήθειες. Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα, μπορείτε να μάθετε να αντισταθμίζετε κάθε αρνητική επίδρασή τους στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Εάν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζετε δυσκολία στη στύση, μπορείτε να μάθετε πώς να αυξήσετε τη σεξουαλική σας διέγερση. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε πορνογραφικά περιοδικά ή βίντεο για να το επιτύχετε. Ή θα μπορούσατε να δοκιμάσετε νέες στάσεις, όπου η συνουσία είναι δυνατή, ακόμα και αν σας είναι δύσκολο να έχετε στύση.

Εάν υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να έχετε σκέψεις ότι δεν είστε ελκυστικός, ότι δεν είστε ενδιαφέρων, ότι δεν είστε όμορφος ή ότι η σύντροφός σας θα ήταν καλύτερα με κάποιον άλλο ή ότι προτιμά κάποιον άλλο. Όλα αυτά είναι συμπτώματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, εάν αφεθείτε στις αρνητικές σας σκέψεις, μπορεί να χαθεί κάθε ενδιαφέρον για να κάνετε κάτι με τον εαυτό σας και να γίνετε ελκυστικός τόσο από απόψεως εμφάνισης όσο και από απόψεως συμπεριφοράς. Κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με ικανοποίηση ή ματαιοδοξία. Μπορείτε να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας με το να εργαστείτε πάνω στα θετικά χαρακτηριστικά και τις σεξουαλικές δεξιότητές σας.

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να αναζητήσουν θεραπευτική βοήθεια για προβλήματα σχέσεων. Οι θεραπευτές προτιμούν να εργάζονται και με τους δύο συντρόφους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.