Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Αϋπνία: 10 σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξέρετε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να είστε γκρινιάρης/α και σκυθρωπό/ή; Μπορεί να μην γνωρίζετε αν μπορεί και πώς να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή σας, τη μνήμη, την υγεία, την εμφάνιση, ακόμη και την ικανότητα να χάσετε βάρος. Εδώ είναι 10 έκπληξη και σοβαρές επιπτώσεις της διαταραχής ύπνου.

1. Η υπνηλία προκαλεί ατυχήματα: Η στέρηση ύπνου ήταν ένας παράγοντας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία: το 1979 το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island, η τεράστια πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez, το 1986 πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, και άλλα. Αλλά η απώλεια του ύπνου είναι επίσης ένα μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια κάθε μέρα στο δρόμο. Η υπνηλία μπορεί να επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης όσο και η οδήγηση υπό την επήρεια. Η Εθνική Υπηρεσία Διοίκησης Οδικής Ασφάλειας εκτιμά ότι η κόπωση είναι αιτία σε 100.000 συντριβές αυτοκινήτων και 1.550 crash - που σχετίζονται με θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε άτομα κάτω των 25 ετών. Οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου και η κακή ποιότητα του ύπνου, μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα και τραυματισμούς στην εργασία. Σε μια μελέτη, οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα είχαν σημαντικά περισσότερα εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα εργασίας.

2.Επιβράδυνση Γνωστικών Λειτουργιών: Ο ύπνος διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο σκέψης και μάθησης. Η έλλειψη ύπνου βλάπτει τις γνωστικές διαδικασίες με πολλούς τρόπους. Πρώτον, μειώνει την προσοχή, την εγρήγορση, την συγκέντρωση του συλλογισμού και επίλυσης προβλημάτων. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία μάθησης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, διάφοροι κύκλοι ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην αφομοίωση και ανάκληση πληροφοριών. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν θα είστε σε θέση να θυμηθείτε τι καινούριο μάθατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Σοβαρά προβλήματα υγείας: Διαταραχές του ύπνου και χρόνια απώλεια ύπνου μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για:

Καρδιοπάθεια

Έμφραγμα

Καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή αρρυθμία

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Διαβήτης

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 90 % των ατόμων με αϋπνία - μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το πρόβλημα κάποιος να κοιμηθεί και να παραμείνει κοιμισμένος - έχουν επίσης και άλλες προϋποθέσεις για την υγεία.

4. Η έλλειψη ύπνου σκοτώνει τη σεξουαλική ορμή: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου αναφέρουν χαμηλότερα λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ. Εξάντληση ενέργειας, υπνηλία, και αύξηση της έντασης μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Για τους άνδρες με άπνοια στον ύπνο, ένα αναπνευστικό πρόβλημα που διακόπτει τον ύπνο, μπορεί να υπάρχει και να είναι ένας άλλος παράγοντας στη σεξουαλική ύφεση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism το 2002 δείχνει ότι πολλοί άνδρες με άπνοια ύπνου έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Στη μελέτη, σχεδόν στο ήμισυ των ανδρών που έπασχαν από σοβαρή άπνοια ύπνου διαπιστώθηκε, επίσης, ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Κατάθλιψη: Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μια δημοσκόπηση στην Αμερική το 2005, οι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ.

Η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου, η αϋπνία, έχει την ισχυρότερη σύνδεση με κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2007 από 10.000 άτομα, τα άτομα με αϋπνία είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, από εκείνους που δεν είχαν. Στην πραγματικότητα, η αϋπνία είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αϋπνία και κατάθλιψη τροφοδοτούν η μία την άλλη. Η απώλεια ύπνου συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και η κατάθλιψη δυσκολεύει το άτομο να κοιμηθεί ή να παραμείνει στη διάρκεια του ύπνου. Η θετική πλευρά είναι πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της, και το αντίστροφο.

6. Ρυτιδιασμένο Πρόσωπο: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει θαμπή επιδερμίδα, χλωμό δέρμα και πρησμένα μάτια μετά από μερικές νύχτες που έχασαν τον ύπνο τους. Αλλά αποδεικνύεται ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της επιδερμίδας, λεπτές γραμμές και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη, ορμόνη του στρες. Σε υπερβολικές ποσότητες, η κορτιζόλη μπορεί να σπάσει το κολλαγόνο του δέρματος, η πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα ελαστικό και λείο. Η απώλεια ύπνου προκαλεί επίσης το σώμα να απελευθερώσει πολύ λίγη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Όταν είμαστε νέοι, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη προωθεί την ανάπτυξη. Καθώς μεγαλώνουμε, βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας ,να πυκνώσει το δέρμα και να ενισχύσει τα οστά.

7. Απώλεια Μνήμης: Θέλετε ναβελτιώσετε τη μνήμη σας; Προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερες ώρες.

8. Η απώλεια ύπνου μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος: Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της πείνας και της όρεξης, και, ενδεχομένως, με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα είχαν σχεδόν 30 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως εννέα ώρες.

Δεν είναι μόνο η έλλειψη ύπνου που φαίνεται να τονώνει την όρεξη. Τονώνει επίσης τους πόθους για τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα. Οι τρέχουσες μελέτες εξετάζουν εάν ο επαρκής ύπνος θα πρέπει να είναι ένα τυπικό μέρος των προγραμμάτων απώλειας βάρους.

9. Κίνδυνος θανάτου: Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν πώς η θνησιμότητα επηρεάζεται από τον ύπνο επάνω από 10.000 Βρετανούς δημοσίους υπαλλήλους πάνω από δύο δεκαετίες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν το 2007, έδειξαν ότι όσοι είχαν μειώσει τον ύπνο τους από επτά σε πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, διπλασιαζόταν σχεδόν ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες. Συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

10. Ανικανότητα στη Λήψη Αποφάσεων: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη δική μας ερμηνεία των γεγονότων. Αυτό βλάπτει την ικανότητά μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, διότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις καταστάσεις και να ενεργούμε κατάλληλα. Οι άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κακές αποφάσεις, όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των αποφάσεων. Αλλά και αν νομίζετε ότι είστε μια χαρά με λιγότερο ύπνο, είστε πιθανώς λάθος.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.