Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Εκδόθηκε εγκύκλιος για τη χρηματοδότηση των φορέων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δημοσιεύτηκε σήμερα στο Διαύγεια.

Εγκύκλιο με οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις έγκρισης και χρηματοδότησης των επιμέρους προγραμμάτων των φορέων χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εξέδωσε η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Π∆Ε για το 2015 και τον προγραμματισμό δαπανών για τα έτη 2016-2018 στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα στο Διαύγεια. Όπως αναφέρεται, οι διαθέσιμοι πόροι κατά την περίοδο 2015 - 2018 για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων στους τομείς των υποδομών, της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου κεφαλαίου και της αυτοδιοίκησης, για την ικανοποίηση των στόχων απορρόφησης του ΕΣΠΑ και για την έναρξη των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 ανέρχονται συνολικά σε 26,5 δισ. ευρώ.

Προς ενίσχυση της ευελιξίας και της απρόσκοπτης υλοποίησης του Π∆Ε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας εξέδωσε απόφαση για ετήσια συνολική ανάληψη δέσμευσης υπερδεσμεύοντας πιστώσεις ύψους 1,92 δισ. ευρώ επιπλέον του Π∆Ε του 2015.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά το α' εξάμηνο του έτους και λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική απορρόφηση του Π∆Ε, την απορρόφηση των φορέων η οποία θα πρέπει να ξεπερνάει το 60% συνολικά, τις ειδικές απαιτήσεις του προγράμματος και ειδικότερα τους επιμέρους επιδιωκόμενους στόχους των Ε.Π. ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και ΕΣΠΑ 2014 - 2020 αποφασίζει για το ύψος της υπερδέσμευσης που ενδεχομένως θα διατεθεί σε κάθε φορέα.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση υπερδέσμευσης πιστώσεων δεν αποτελεί απόφαση αύξησης του συνολικού ορίου πληρωμών του Π∆Ε 2015, το οποίο δεν δύναται να υπερβεί το ψηφισμένο όριο του κρατικού προϋπολογισμού 2015.

Βασικός στόχος για το Π∆Ε 2015 είναι η βέλτιστη κατανομή των περιορισμένων πόρων κατά τρόπο που να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, ώστε η χώρα να τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Βασικός δημοσιονομικός στόχος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων 2015 είναι η επίτευξη της απορρόφησης των προβλεπόμενων πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας κ.λπ.) της περιόδου 2007-2013 και η άμεση έναρξη των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020, για την εξασφάλιση της εισροής της κοινοτικής συνδρομής. Σημαντική είναι και η υλοποίηση των λοιπών προγραμμάτων του εθνικού σκέλους με στόχο την συνέργεια με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τα ανωτέρω είναι ο ορθός προγραμματισμός και η στόχευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.