Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Έγκλημα τιμής με 6 θύματα στο Πακιστάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρωτοφανής μαζική δολοφονία έξι ατόμων σε αγροτική πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν αποδίδεται στα αποκαλούμενα «εγκλήματα τιμής» .

Έξι μέλη μιας πολυμελούς οικογένειας, η μητέρα, ο πατέρας και τέσσερα από τα συνολικά εννέα παιδιά τους, σφαγιάστηκαν από τον γιο και τον αδελφό της μητέρας επειδή εκείνη ξαναπαντρεύτηκε πριν από… 28 χρόνια μετά τον θάνατο του πρώτου της άντρα και πατέρα του δολοφόνου της.Τα νεκρά παιδιά της οικογένειας είναι τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Το τέταρτο παιδί μια κοπέλα τραυματίστηκε κατά την επίθεση το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Τζανγκ του κεντρικού Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα άλλα τέσσερα παιδιά της οικογένειας είναι ασφαλή. Οι διωκτικές αρχές ανέφεραν ότι η κοπέλα αναγνώρισε τους δολοφόνους ως μέλη της οικογένειας της μητέρας της και ανέφερε στους αστυνομικούς ότι η δολοφονία των συγγενών της ήταν πράξη εκδίκησης για τον δεύτερο γάμο της μητέρας της.

Η Γουλάμ Φατίμα, η μητέρα της οικογένειας που σφαγιάστηκε, είχε χάσει τον πρώτο της σύζυγο και ξαναπαντρεύτηκε από έρωτα έναν άλλο άντρα φεύγοντας από την περιοχή της και μετακομίζοντας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Ξεκίνησε μια νέα ζωή φτιάχνοντας μια οικογένεια που αριθμούσε εννέα παιδιά. Η πράξη της αυτή είχε προκαλέσει την οργή των συγγενών της οικογένειας του αποθανόντος πρώτου συζύγου της οι οποίοι είχαν απειλήσει να εκδικηθούν. Όπως αποδείχτηκε ανέμεναν σχεδόν τρεις δεκαετίες μέχρι να κάνουν πράξη την απειλή τους με την αστυνομία να αδυνατεί να εξηγήσει γιατί περίμεναν τόσα πολλά χρόνια και γιατί αποφάσισαν τώρα να εκδικηθούν.

Τέσσερα μέλη της οικογένειας της Φατίμα μεταξύ των οποίων ο γιος της από τον πρώτο της γάμο και ο αδελφός της πήγαν στην πόλη Τζανγκ από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Εκεί συνάντησαν την 60χρονη γυναίκα η οποία τους κάλεσε στο σπίτι της. Αλλά αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ευτυχισμένη οικογενειακή επανένωση, κατέληξε σε μια τραγωδία. «Ο γιος της Φατίμα και ο αδελφός της σκότωσαν με ένα τσεκούρι τη γυναίκα το σύζυγό της και τέσσερα παιδιά τους, τρία κορίτσια και ένα αγόρι, ενώ ένα δεκατριών ετών κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά», ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας. Τις αστυνομικές αναφορές επιβεβαίωσαν και πηγές του νοσοκομείου. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν μπορούσαμε επειδή ήταν οπλισμένοι»είπε στους αστυνομικούς το κορίτσι που διασώθηκε .

Τα εγκλήματα τιμής, όπου συνήθως θύματα είναι γυναίκες που πληρώνουν τις αποκαλούμενες κοινωνικές αμαρτίες, συμβαίνουν συχνά στο Πακιστάν. Οι περιπτώσεις αυτές σπάνια διερευνώνται ή διώκονται, αλλά ακόμη και όταν βρίσκονται οι ένοχοι ο νόμος επιτρέπει σε μια γυναίκα συγγενικό πρόσωπο του θύματος να συγχωρήσει τους δολοφόνους. Τις περισσότερες φορές δολοφόνοι είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς.

Τα τελευταία χρόνια, γυναίκες θύματα των εγκλημάτων τιμής έχουν πεθάνει με βασανιστικό τρόπο. Κάποιες τις έχουν κατασπαράξει σκυλιά, άλλες έχουν ακρωτηριαστεί, ορισμένες έχουν θαφτεί ζωντανές, ή τις έχουν περιλούσει με οξύ. Όλες δολοφονήθηκαν για αντικοινωνικές συμπεριφορές οι οποίες είναι το κοίταγμα έξω από το παράθυρο, το τραγούδι, το να φορέσουν παντελόνι, ή διότι παντρεύτηκαν έναν άντρα από έρωτα.

Το 2013, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, στη χώρα καταγράφηκαν 869 εγκλήματα τιμής. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.