Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Σταθερή μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παραμένει προβληματική η κατανάλωση αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η υπερσυνταγογράφηση των αντιβιοτικών και η αντοχή που ανέπτυξαν τα μικρόβια, λόγω της κατάχρησης των φαρμάκων αυτών στη χώρα μας, τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες στην Ευρώπη με προβληματική χρήση αντιβιοτικών. Παρότι ετησίως χάνονται τουλάχιστον 1.000 ασθενείς στη χώρα μας από λοιμώξεις που συμβαίνουν στον χώρο του νοσοκομείου και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, το παρήγορο είναι ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε σημαντική μείωση αντιβιοτικών που χορηγούνται στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, ενώ το 2005 ήταν στην πρώτη θέση όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερή μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην κοινότητα αλλά και στα νοσοκομεία.

Η χώρα μας όσον αφορά τη νοσοκομειακή κατανάλωση, βρίσκεται σήμερα στην 7η θέση, πίσω από τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γαλλία και την Εσθονία, ενώ το 2011 ήταν στην 4η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας και η Πολωνία το 2012, σε σύγκριση με το 2011, εμφάνισαν από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης (πάνω από 9%) της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη.

Αυτά τόνισαν η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, πλαισιωμένες από ειδικούς επιστήμονες, με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών. Η Χρ. Παπανικολάου και η Τζ. Κρεμαστινού παρουσίασαν στοιχεία δημοσκόπησης του Νοεμβρίου του 2014 του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία σε σχέση με αντίστοιχη που έγινε πέρυσι, έδειξε ότι ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, δυστυχώς ένας στους τέσσερις παίρνει αντιβίωση χωρίς συνταγή (24,2%) αγοράζοντας την (15,6%) ή υπάρχει στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει συνταγή εκ των υστέρων (6% το 2014). Το 36% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης, ενώ σταθερό είναι από πέρυσι, το ποσοστό (45% ) όσων δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη .

Κύριες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.