Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τι εξελίξεις και πότε να περιμένουμε για την Αμφίπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαντήσεις για τον τάφο της Αμφίπολης δίνει ο τάφος των Φιλίππων

Νέα θεωρία για την ταυτότητα του νεκρού κάνει λόγο για κοινό θνητό.
Μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, πιθανολογείται ότι είναι το μνημείο που ανασκάφτηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, και αυτό συγκλόνισε όλη τη ανθρωπότητα λόγω της μοναδικότητάς του. Πρόκειται για ένα μνημείο που αποκαλύφθηκε από τον Δημήτρη Λαζαρίδη πριν 50 χρόνια και ίσως να κρύβει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ταφική τελετουργία των ηρώων στα ελληνιστικά χρόνια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xronometro.com, από το ελληνιστικό ταφικό ηρώο σώζεται στις μέρες μας ο υπόγειος θάλαμος, καθώς και ένα τμήμα του κρηπιδώματος του ναόσχημου κτιρίου που υψώνονταν πάνω από τον καμαροσκέπαστο τάφο, σε τρείς μάλιστα βαθμίδες. Ο υπόγειος τάφος είναι ένας μονόχωρος ορθογώνιος χώρος με καμάρα στην οροφή και είσοδο στα νότια.

Η μαρμάρινη θύρα του βρέθηκε ολόκληρη στη θέση της. Στο εσωτερικό του θαλάμου υπάρχουν πέντε κόγχες στους πλάγιους τοίχους και μια τράπεζα προσφορών στη βορειοανατολική γωνία, ενώ κάτω από το δάπεδο, η ανασκαφή αποκάλυψε ασύλητο κιβωτιόσχημο τάφο στο κέντρο του θαλάμου.

Στην περίπτωση των Φιλίππων, στο κάλυμμα του τάφου σώζεται το όνομα του νεκρού, που ήταν «ΕΥΗΦΕΝΗΣ ΕΞΗΚΕΣΤΟΥ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αξιοσημείωτη η εμφάνιση αυτού του ταφικού κτιρίου στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φιλίππων, αλλά και τα κοσμήματα και η νεαρή ηλικία του νεκρού. Μεταξύ των κοσμημάτων ήταν ένα χρυσό στεφάνι, ένα χρυσό διάδημα, και χρυσά επιρράμματα στα ρούχα του, τα οποία δείχνουν την επίσημη θέση του νεκρού στην αρχαία πόλη των Φιλίππων.

Στον τόμο Φίλιπποι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σημειώνεται ότι είναι πολύ πιθανό ο νεκρός να ταυτίζεται με τον Ευηφένη Εξηκέστου, ο οποίος σε επιγραφή των Φιλίππων εμφανίζεται ως μύστης των Καβειρίων μυστηρίων του ιερού της Σαμοθράκης.

Ο τάφος χρονολογείται στο 2ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, η λατρεία στο ταφικό ηρώο πρέπει να συνεχίστηκε και στη ρωμαϊκή εποχή και να μεταλλάχθηκε σε χριστιανική λατρεία στον 4ο με 5ο αιώνα μ.Χ. όπως προκύπτει από το σεβασμό με τον οποίο το κτίριο ουσιαστικά ενσωματώθηκε στον παλαιοχριστιανικό ναό, το γνωστό Οκτάγωνο των Φιλίππων.

-----------------

«Δεν άφησαν ούτε ένα μάρτυρα στην Αμφίπολη»

Νάκασης: Η ανασκαφή έγινε με λάθος τρόπο.

Δριμεία κριτική για τον τρόπο που έγινε η ανασκαφή στην Αμφίπολη από την Κατερίνα Περιστέρη άσκησε ο Θανάσης Νακάσης, επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και είπε πως κανείς δεν έδωσε συγχαρητήρια για τον τρόπο της ανασκαφής.

Όπως είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» σε κάθε ανασκαφή «αφήνουμε ένα κομμάτι από το χώμα που βγάζουμε. Είναι ο μάρτυρας. Μαρτυρά δηλαδή τι βρήκαμε εκεί. Έτσι αργότερα με εξελιγμένες μεθόδους να μπορούν να γίνουν αναλύσεις. Εδώ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Τα έβγαλαν όλα έξω».

Παράλληλα, ο κ. Νακάσης σημείωσε πως δεν περιμένει τίποτα από τον σκελετό της Αμφίπολης. «Ο νεκρός είναι Αμφιπολίτης που ζούσε στην περιοχή. Δεν περιμένω τίποτα από την εξέταση DNA. Ο νεκρός ετάφη με τιμές και τον κάψανε» επεσήμανε.

Υπογράμμισε ότι «ο τάφος φτιάχτηκε για Μακεδόνα της εποχής ή για κάποιον πλούσιο που είχε τα λεφτά». Πρόσθεσε ότι υπήρξαν φάσεις για την κατασκευή του τάφου και εκτίμησε ότι έγιναν τουλάχιστον 3 ταφές και κατέληξε πως δεν υπάρχει θέμα να είναι βασιλική ταφή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.


-----------------

«Τουλάχιστον έξι μήνες για να μάθουμε την ταυτότητα του νεκρού»

Μενδώνη: Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.

Αρκετά επιφυλακτική υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης εμφανίστηκε σήμερα η η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

«Ο τρόπος που έχουν περισυλλεγεί τα οστά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός και να υπακούει σε κάποιες προδιαγραφές. Φοβάμαι, σύμφωνα με αυτά που μας λένε ειδικοί επιστήμονες ότι όταν τα οποιοδήποτε οστά, το οποιοδήποτε γενετικό υλικό, τα έχουν πιάσει πολλά ανθρώπινα χέρια και έχουν κυκλοφορήσει από εργαστήριο σε εργαστήριο, από αποθήκη σε αποθήκη, εκεί τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα" είπε η κ. Μενδώνη στο ραδιόφωνο του «Σκάι».

Ταυτόχρονα, κορυφώνεται η αγωνία για την ταυτότητα του νεκρού που είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, όμως οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και λένε ότι χρειάζεται υπομονή έως ότου συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία.

Για να γίνει σύγκριση των DNA με τα οστά από τον βασιλικό τάφο της Βεργίνας, θα πρέπει πρώτα να απομονωθεί γενετικό υλικό από τα υπολείμματα των αποτεφρωμένων οστών που βρέθηκαν στη λάρνακα του Φιλίππου. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο λόγω της πυράς, αλλά και λόγω πιθανής αλλοίωσης καθώς εδώ και πενήντα χρόνια έχουν έρθει σε επαφή με πολλά χέρια.

-----------------

Σε ελληνικό εργαστήριο ο σκελετός της Αμφίπολης


Στο μικροσκόπιο ελληνικού εργαστηρίου θα τεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο σκελετός που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί ειδική μελέτη για τα εκατό μαρμάρινα μέλη του περιβόλου που εντοπίστηκαν στη λίμνη Κερκίνη. Όταν δρομολογηθεί το έργο για την αναστήλωση του μνημείου, θα «κουμπώσουν» με τα τμήματα στα οποία ανήκουν.

Ο τρόπος που θα αναδειχθεί το μνημείο στο λόφο Καστά συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το επιβεβαιώνει η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει. Όμως, το τι τελικά θα αποφασιστεί εξαρτάται από τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης του Τύμβου. Από το αν θα χρειαστεί, δηλαδή, να διευρύνουμε την ανασκαφή».

Στην περίπτωση που η γεωφυσική έρευνα «δείξει» και άλλους τάφους, «τότε το έργο της αποκατάστασης και της ανάδειξης θα περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, το σύνολο του χώρου», διευκρινίζει η κ. Μενδώνη. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, «αυτή τη στιγμή εκπονούνται τα σχέδια του περιβόλου και θα εκπονηθεί ξεχωριστή μελέτη για τα μέλη του που βρέθηκαν στη λίμνη Κερκίνη».

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο:



-----------------

Παλιαδέλη: Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη


Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη εξέφρασε η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Παλιαδέλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Η κ. Παλιαδέλη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι τουλάχιστον στο τεχνητό κομμάτι αυτού του τεράστιου τύμβου είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι τάφοι. Αυτό θα το δείξει η γεωφυσική διασκόπηση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».

Παράλληλα, η κ. Παλιαδέλη αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Βεργίνας, λέγοντας: «Στη Βεργίνα, αυτή τη στιγμή, καταρτούμε μία βάση δεδομένων εδώ και τέσσερα χρόνια του σκελετικού υλικού από τους τάφους της Μεγάλης Τούμπας και από την αγορά των Αιγών, προκειμένου να τα αναρτήσουμε στο διαδίκτυο για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη μορφή και την περιγραφή αυτών των οστών. Στόχος είναι πρώτον να προστατεύσουμε το σκελετικό υλικό από την ανάγκη για συνεχή επιστροφή και αυτοψία, επανεξετάσεις δηλαδή και δεύτερον, για να ξαναδούμε, με βάση τις ιστορικές ερμηνείες, τις πιθανές συγγένειες που μπορεί να προκύψουν, εφόσον εντοπιστεί DNA, στην επόμενη φάση, ανάμεσα στους νεκρούς της Βεργίνας».

Δείτε το βίντεο από το Star:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.