Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι τελευταίες "ευχάριστες" εκπλήξεις και εξελίξεις από την Αμφίπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε στα ακόλουθα άρθρα τις τελευταίες εξελίξεις από την Αμφίπολη...


-------------------------

«Βρέθηκε σκάλα στο βάθος του ορύγματος στον τάφο της Αμφίπολης»

Ανεπίσημες πηγές επιβεβαιώνουν πως το μνημείο συνεχίζεται υπογείως.

«Στο τρίτο θάλαμο έχει βρεθεί σκάλα, στο βάθος του ορύγματος η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου εκεί βρίσκεται η συνέχεια του ταφικού μνημείου». Ένα σενάριο που πρωτοεκφράστηκε δημόσια πριν από περίπου δυο μήνες φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από ανεπίσημες πηγές ενημέρωσης τις επικαλείται η ιστοσελίδα xronometro.com

Ήδη, πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας το περασμένο Σαββάτο στην πρωινή εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δεν απέκλεισε ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης να συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο κ. Τασούλας ήταν ιδιαίτερα εγκρατής στις εκτιμήσεις του και δεν έχει μιλήσει για οτιδήποτε, αν δεν είναι πρώτα σίγουρος για την ορθότητά του. «Πάμε προς τα κάτω, βρέθηκε αυτό το τεχνητό όρυγμα μέσα από το οποίο βγαίνει αυτή η αμμώδης επίχωση, κοσκινίζεται, ψάχνεται και βγαίνει με ρυθμούς αρχαιολογικούς», είπε αρχικά ο κ. Τασούλας και σε ερώτηση για το εάν μπορεί αυτός να είναι ένας επόμενος θάλαμος, ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Ποιος είχε προβλέψει από όλους όσους ασχολούνται και τους αρχαιολόγους και τους τηλεαρχαιολόγους και τους πάντες ποιος είχε προβλέψει το μωσαϊκό, ποιος είχε προβλέψει τις Καρυάτιδες; Άρα όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα η «σκάλα που σε λίγο θα αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μέσα στο τεχνητό όρυγμα πιθανότατα να οδηγεί σε αυτό το υπόγειο οικοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στου τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος – οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη -, αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο».

Όλα αυτά, βέβαια, μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν καθώς όπως έγινε γνωστό επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας την ερχόμενη Τετάρτη.



-------------------------

Αγωνία στην Αμφίπολη για την υπόγεια σκάλα του τρίτου θαλάμου

Την Τετάρτη οι επίσημες ανακοινώσεις.

Στο κόκκινο επανέρχεται η αγωνία για την Αμφίπολη και τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο, εντός του τρίτου θαλάμου, μετά τις πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ότι εντοπίστηκε σκάλα που οδηγεί σε υπόγειο, γεγονός που ενισχύει τις θεωρίες για ύπαρξη και νέου θαλάμου.

Φαίνεται ότι στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει αν πραγματικά υπάρχει η υπόγεια σκάλα μέσα στον τρίτο θάλαμο, κάτι που θα σημαίνει ότι ο τρίτος θάλαμος δεν είναι ο νεκρικός.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στους τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος, και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο.



-------------------------

«Η Αμφίπολη στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας»

«Δεν είμαστε μόνο θάλασσα και ήλιος» τονίζει στην Telegraph η Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Κινδυνεύουν οι παραδοσιακές ελληνικές διακοπές;», διερωτάται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αναφορικά με το αν τα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού για αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας κατά 9 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2021 (από τα 18 εκατομμύρια στα 27 εκατομμύρια) μπορεί να κάνουν λιγότερο ελκυστικά τα ελληνικά νησιά στους Βρετανούς τουρίστες.

«Για πολλούς, είναι η ρουστίκ διαμονή και η απλή κουζίνα που καθιστούν τη χώρα τόσο ελκυστική», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, να απαντά πως οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι αβάσιμες.

«Το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός πρέπει να διατηρηθούν και να συντηρηθούν. Αυτό φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα», τονίζει η κ. Κεφαλογιάννη, ενθαρρύνοντας τους τουρίστες να επισκεφθούν λιγότερο γνωστά μέρη της Ελλάδας, που θα καταστήσουν την Ελλάδα τουριστικό προορισμό για όλη τη χρονιά, και όχι μόνο το καλοκαίρι.

«Θέλουμε να επεκταθούμε σε νέα μέρη της Ελλάδας, όπως η ορεινή περιοχή στο βορρά – δεν είμαστε μόνο θάλασσα και ήλιος», προσθέτει. «Υπάρχει άλλωστε και η πρόσφατη ανακάλυψη των αρχαίων στην Αμφίπολη, που θα φέρουν νέους επισκέπτες σε αυτήν την περιοχή».

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως εναλλακτικός προορισμός για μία σύντομη απόδραση, αλλά και ως βάση για την εξερεύνηση της Αμφίπολης, ενώ αναφορές γίνονται και στη Χαλκιδική, τη λίμνη Κερκίνη, την Ήπειρο, το Πήλιο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Και βέβαια, ένα επιπλέον θέλγητρο για τους τουρίστες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που διεκδικεί η Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο. «Είναι ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι οι Έλληνες τα θέλουν, αλλά είναι θέμα των κυβερνήσεων και των μουσείων να πετύχουν μία συμφωνία», τονίζει η υπουργός Τουρισμού.


-------------------------



Ο "χρησμός" της Περιστέρη για την Αμφίπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιείται συμβολικά στην Αμφίπολη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τίμησε για την προσφορά της την επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

"Σεβόμαστε, εκτιμάμε και αγαπάμε το έργο σας, σας παρακολουθούμε νύχτα μέρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά της, η κ. Περιστέρη ευχαρίστησε τους αιρετούς για την τιμή και σημείωσε ότι πρόκειται για "καταπληκτική οικουμενική ανασκαφή που παρόμοιά της δεν υπάρχει". "Δίνει χαρά όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο" σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το αν έχει να ανακοινώσει κάτι ευχάριστο, η κ. Περιστέρη είπε: "Πάντα τα παρακάτω είναι ευχάριστα¨".

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος, ανέφερε ότι μέσα από αυτή την ανασκαφή "αναγεννιέται και αναβαπτίζεται ο λαός μας".

Μετά τη βράβευσή της, η κ. Περιστέρη έδωσε δώρο στον Λάζαρο Κυρίζογλου, ένα εκμαγείο, το οποίο τιτλοφορείται "Μεθυσμένος έρωτας".



-------------------------

Οι «ευχάριστες εκπλήξεις» της Περιστέρη και τα νέα σενάρια για την Αμφίπολη

Με αμείωτο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Τύμβο της Αμφίπολης, η Κατερίνα Περιστέρη, προαναγγέλλει «ευχάριστες εκπλήξεις». Μια πρόγευση που θα κάνει την Τετάρτη, το υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη, έδωσε η επικεφαλής της ανασκαφής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν.

Την ίδια στιγμή, η Ισραηλινή αρχαιολόγος, Ορίτ Πελέγκ-Μπαρκάτ, αποτυπώνει την εκτίμηση ότι ο τάφος κατασκευάστηκε για την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ



Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.