Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ακριβότερο έως 30% το ρεύμα για τις βιομηχανίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι υψηλοί φόροι καθιστούν δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Ακριβότερα ακόμη και 30% από τους ανταγωνιστές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν την ενέργεια οι ελληνικές βιομηχανίες.

Ο ενεργειακό κόστος στη χώρα μας επιβαρύνεται σημαντικά από τους υψηλούς φόρους που έχουν επιβληθεί (φόρος στο φυσικό αέριο, φόρος και στην παραγόμενη ενέργεια κ.α). Έτσι, την ώρα που στόχος είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν ιδιαίτερα οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας αποτελούν τροχοπέδη με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης της Roland Berger, με βάση τις πραγματικές τιμές που ισχύουν σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή τη Γερμανία, τη Ελλάδα την Ισπανία και την Ιταλία, η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη τιμή σε ότι αφορά τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (χάλυβες, τσιμέντα, αλουμίνια, κεραμουργίες κτλ.).

Μάλιστα, η χώρα μας συνεχίζει να είναι ακριβότερη ακόμη και μετά τις εκπτώσεις που δόθηκαν προς τις βιομηχανίες.

Έτσι την ίδια ώρα που η τελική τιμή για τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκπτώσεων των διήμερων συμβάσεων και των συμβάσεων διακοψιμότητας διαμορφώνεται στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ιταλία 52 ευρώ, στην Ισπανία 48 ευρώ και στην Ελλάδα, η αντίστοιχη τιμή φτάνει τα 62 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.