Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Έτοιμο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο εντός του 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα περιουσιακά δεδομένα των φορολογουμένων θα βρίσκονται σύντομα στη διάθεση του υπουργείου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου να εκδίδει και τις τελευταίες εγκυκλίους που θα καταστήσουν εφικτή την ενεργοποίησή του από το 2015.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της κ. Σαββαϊδου οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν πλέον την υποχρέωση να αποστέλλουν με ηλεκτρονικό αρχείο στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταστάσεις πελατών τους με αξία χαρτοφυλακίου μεγαλύτερη από τις 100.000 ευρώ.

Αν και η σχετική πρόβλεψη αποστολής στοιχείων στη ΓΓΔΕ υπήρχε από το 2013 μέχρι σήμερα εκκρεμούσε ο προσδιορισμός του «προφίλ» των πελατών για τους οποίους τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών θα έπρεπε να γνωστοποιούν στοιχεία χαρτοφυλακίου για μετοχές και άλλα αξιόγραφα. Αυτό επιλύθηκε με τον προσδιορισμό του χαρτοφυλακίου αξίας 100.000 ευρώ.

Με την επίλυση σχετικών εκκρεμοτήτων σύντομα θα βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών όλα σχεδόν τα στοιχεία για τα περιουσιακά δεδομένα φορολογουμένων.

Αναλυτικά, η εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, αλλά και αναλυτικά στοιχεία δαπανών (φως, νερό, τηλέφωνο).

Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται από το 2015 ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές τους, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους. Από τη στιγμή δε που θα τεθεί σε ισχύ, θα καταργηθούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.