Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Χάος με παιδικούς σταθμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κομφούζιο καταγράφεται ακόμα μια φορά με τις θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που ήδη έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενήσουν και χωρίς να διαθέτουν προσωπικό. Το πλέον παράδοξο; Ενώ υπάρχουν κενές και μάλιστα επιδοτούμενες μέσω ΕΣΠΑ θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, πολλά παιδιά μένουν «εκτός» λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματος επιλογής, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Απορίας άξιον είναι επίσης για ποιο λόγο, για μια ακόμα χρονιά, οι «επιτυχόντες» στους παιδικούς σταθμούς ανακοινώθηκαν την παραμονή της έναρξης λειτουργίας τους στις 31 Αυγούστου, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες που δεν εντάσσονται στις προδιαγραφές ΕΣΠΑ (εισόδημα κάτω των 27.000 ευρώ) και θα πληρώσουν τροφεία, να μη γνωρίζουν ακόμα αν τα παιδιά τους θα γίνουν τελικά δεκτά στον δημοτικό σταθμό της γειτονιάς.

Μετά έντονες πιέσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσω ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής») θα επιδοτηθούν 89.642 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς), ήτοι θα δοθούν συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν είναι τελικώς 74.912 (51.013 - 68% σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και 23.899 - 32% σε ιδιωτικούς). Αυτό σημαίνει ότι 14.730 επιδοτούμενες θέσεις για δωρεάν φιλοξενία θα μείνουν ανεκμετάλλευτες.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποδίδει το πρόβλημα στο γεγονός ότι οι παιδικοί σταθμοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δεν είχαν δικαίωμα να δηλώσουν ως επιδοτούμενες πάνω από το 70% των συνολικών τους θέσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο –υποστηρίζει η ΚΕΔΕ– επιβλήθηκε προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός όσων θα επιλεγούν έτσι ώστε να είναι επαρκή τα κονδύλια. Τα αποτελέσματα όμως δεν δικαιώνουν την Ενωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι επιδοτούμενες θέσεις δόθηκαν σε σταθμούς που δεν συγκέντρωσαν την προτίμηση των γονιών είτε γιατί βρίσκονταν μακριά από τους τόπους κατοικίας, είτε για άλλους λόγους.

Σε άλλες περιπτώσεις εκτιμάται ότι οι απερχόμενοι δήμαρχοι δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να ενημερώσουν τους πολίτες με κάποια καμπάνια για τη διαδικασία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.