Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο σύγχρονος εχθρός της υγείας φέρει το όνομα «καθιστική ζωή» και οδηγεί την πλειοψηφία στο να περνά τη ζωή της πάνω στην καρέκλα του γραφείου ή τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.

Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι υπάλληλοι που κάθονται για 8-10 ώρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για «κακή» υγεία και πρόωρο θάνατο. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνήθειες της Δυτικής κουλτούρας, αλλά για να περπατάει και να κινείται τακτικά μέσα στο 24ωρο. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα μείνετε όρθιοι στο λεωφορείο, σκεφτείτε ότι έτσι «επεκτείνετε» τη διάρκεια ζωής σας.

«Το συνεχές κάθισμα στην καρέκλα είναι πιο επικίνδυνο από ότι το κάπνισμα και σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV. Οι οχτώ ώρες κάθισμα εν ώρα εργασίας είναι ύπουλες στην πράξη», δηλώνει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στη Mayo Clinic των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δρ. Levine, η θερμογένεση χωρίς άσκηση (NEAT), δηλαδή οι ασυναίσθητες κινήσεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας –εκτός από τον ύπνο, το φαγητό και την άσκηση- παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά NEAT μέσα στο 24ωρο π.χ. χάρη στη χειρονακτική δουλειά ή το περπάτημα μέχρι τη δουλειά, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η λειτουργία του μεταβολισμού. Άλλωστε, η δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους αποτελεί το 15% - 30% του μέσου μεταβολισμού. Έτσι, όσοι κάθονται με τις ώρες στην καρέκλα του γραφείου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη, καρδιακή προσβολή και καρκίνο.

Τα γραφεία σε στυλ “stand”… ιδανικά για τη δουλειά

Οι κλασσικές καρέκλες δεν προωθούν τις διαδοχικές κινήσεις του σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη μυϊκών συστάσεων, κακή κυκλοφορία του αίματος και έξτρα τοξίνες και λίπος στο σώμα. Έρευνα από το Toronto Workers Health & Safety Centreν διαπίστωσε ότι το κάθισμα στην καρέκλα για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο στην πλάτη και τα πόδια και να διογκώσει τις φλέβες της επιφάνειας των κάτω άκρων.

Όπως εξηγεί ο δρ. James Levine από την Mayo Clinic, τα γραφεία σε στυλ “stand” με ψηλά σκαμπό θα μπορούσαν να κρατήσουν σχεδόν όρθιους τους υπαλλήλους και να καταπολεμήσουν τα χαμηλά επίπεδα NEAT. Την ίδια στιγμή, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι υπάλληλοι που στέκονται και κινούνται ανά μισάωρο στο χώρο εργασίας, είναι πιο παραγωγικοί κατά περίπου 11%.

Το «καθισιό» οδηγεί προς τον πρόωρο θάνατο

Αξίζει να αναφερθεί ότι ερευνητές δημοσίευσαν στο American Journal of Preventive Medicine ότι το συνεχές κάθισμα στο γραφείο, το αυτοκίνητο ή τον καναπέ συνδέεται με τις σοβαρές καρδιακές νόσους και τον πρώιμο θάνατο από διάφορες αιτίες π.χ. καρκίνος. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Archives of Internal Medicine που διαπίστωσε ότι οι ενήλικες, που κάθονται για περισσότερο από 11 ώρες μέσα στην ημέρα, έχουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αντίθετα με όσους κάθονται τέσσερις ώρες την ημέρα.

Ωστόσο, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντισταθμίσει μερικώς τους κινδύνους της καθιστικής ζωής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του UT Southwestern Medical Center, μία ώρα σωματικής άσκησης μειώνει τις επιπτώσεις του «καθισιού» για έξι έως επτά ώρες την ημέρα. «Η πλειοψηφία περνάει τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα πάνω στην καρέκλα της δουλειάς. Έτσι, μετατρέπει το σύστημά της σε αδρανές και κατευθύνεται προς τα προβλήματα υγείας και μεταβολισμού», αναφέρει η Selene Yeager, επαγγελματίας υγείας - fitness.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.