Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ο παγκόσμιος χάρτης της... αυτοκτονίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία αυτοκτονία κάθε 40 περίπου δευτερόλεπτα σημειώνεται στον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε στατικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία αποκαλύπτουν ποιες χώρες κατέχουν τη θλιβερή αυτή «πρωτιά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονίας στον κόσμο είναι η Γουιάνα και η Βόρεια και Νότια Κορέα.

Πάνω από 800.000 άνθρωποι βάζουν τέρμα στη ζωή τους κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο –περίπου ένας άνθρωπος κάθε 40 δευτερόλεπτα- με αρκετούς από αυτούς να επιλέγουν να τερματίσουν τη ζωή τους καταπίνοντας κάποιο δηλητήριο, με απαγχονισμό ή αυτοπυροβολισμό.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια έκθεση για την πρόληψη των περιστατικών αυτοκτονίας. Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι το 75% των περιστατικών αφορά πολίτες χωρών με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα και έκανε έκκληση για ανάληψη δράσεων, για τη μείωση της πρόσβασης του κοινού σε μέσα που οδηγούν στην αυτοκτονία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών επιμένουν ακόμη και σε πιο αναπτυγμένες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο -από 28,9 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.



Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια θέση με χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ισπανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, των οποίων τα ποσοστά κυμαίνονται ανάμεσα σε 10-14,9 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, οι αυτοκτονίες αφορούν σχεδόν κάθε ηλικία. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, αλλά σε ορισμένες χώρες τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών αφορούν νέους ανθρώπους.

Στην ηλικιακή κατηγορία 15-29 ετών, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη, ότι σε γενικές γραμμές, οι άντρες που επιλέγουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους είναι περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ στις πιο πλούσιες χώρες αυτοκτονούν τρεις φορές περισσότεροι άντρες απ’ ό,τι γυναίκες, με τους άντρες ηλικίας περίπου 50 ετών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Η έκθεση του ΠΟΥ, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την παγκόσμια ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας, που είναι στις 10 Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.