Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστήμονες παρεμβαίνουν υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα του καπνίσματος υποστηρίζουν ότι η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει σημαντικά λάθη, παρανοήσεις και διαστρεβλώσεις θέτοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό στον κίνδυνο να μην δοθεί η πρέπουσα σημασία στα πιθανά οφέλη της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη δημόσια υγεία.

Οι συγγραφείς, σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Addiction”, αναφέρονται στην σημασία που έχει η μείωση της βλάβης που μπορεί να προσφέρει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε εκατομμύρια καπνιστές.

Η καθηγήτρια Ann McNeill, επικεφαλής συγγραφέας της επιστολής από το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Εθισμού του King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: “Μείναμε έκπληκτοι από την αρνητικότητα που χαρακτηρίζει την έκθεση του ΠΟΥ, και θεωρούμε ότι προβάλλει μια παραπλανητική και ανακριβή εικόνα των διαθέσιμων στοιχείων. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κάτι το καινούργιο και σίγουρα δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία, αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από ότι τα συμβατικά τσιγάρα, τα οποία σκοτώνουν πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η McNeill και οι υπόλοιποι συγγραφείς επικρίνουν τους συντάκτες της ανασκόπησης του ΠΟΥ για κινδυνολογία και παραπλανητική προσπάθεια να περιγράψουν τα ευρήματα και να παρουσιάσουν την γνώμη τους ως ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Peter Hajek, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Addiction από την Ερευνητική Μονάδα Εξάρτησης από τον Καπνό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, δηλώνει: «Υπάρχουν δύο προϊόντα που ανταγωνίζονται. Το πρώτο, το συμβατικό τσιγάρο, θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες και τους παθητικούς καπνιστές και στρατολογεί νέους πελάτες, κυρίως παιδιά μη καπνιστές να το δοκιμάσουν. Το άλλο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι πολύ πιο ασφαλές, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο από περιβαλλοντική έκθεση, ενώ τα ποσοστά των μη καπνιστών/παιδιών που το δοκιμάζουν και ξεκινούν συστηματική χρήση είναι αποδεδειγμένα αμελητέα. Οι προτάσεις του ΠΟΥ αλλοιώνουν την πραγματικότητα σχετικά με τις διαφορές των 2 προϊόντων και, αν υλοποιηθούν, ουσιαστικά θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το μονοπώλιο των συμβατικών τσιγάρων.».

Addiction Journal
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12730/abstract


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.