Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ροδόπη: Τρία νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επέστρεψε και φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου με καταγεγραμμένα τρία κρούσματα στην περιοχή της Ροδόπης μέσα στον Αύγουστο, γεγονός που γεννά ανησυχία παρότι πρακτικά η επικίνδυνη περίοδος έχει παρέλθει.

Ήδη εδώ και μήνες τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα βρίσκονται στη σχετική λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού, καθώς τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ μόλις πέρσι η Ξάνθη αριθμούσε τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά αμέσως μετά την Αττική.

Με εντολή του νέου Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το πρωί της Δευτέρας και επισήμως, δίδεται προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, και ήδη πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται:

- ενέργειες εξουδετέρωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό σύστημα,

- εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών,

- παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας,

- ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Παράλληλα, δεδομένου ότι και η εγρήγορση των πολιτών είναι απαραίτητη, αφενός κοινοποιούνται για οποιαδήποτε πληροφόρηση και συνεργασία, τα τηλέφωνα των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας (2531354127 & 54109), αφετέρου συνιστάται η σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, ήτοι:

- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.

- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας αν δεν σκοτώνει τα κουνούπια, εντούτοις μειώνει τη δραστηριότητά τους.

- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων, αφού αυτό το χρώμα ελκύει λιγότερο τα κουνούπια.

- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών, καθώς αποτελούν σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

- Πότισμα κατά τις πρωινές ώρες.

- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.