Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

«Η άγρια ζωή απειλείται από ένα βιολογικό ολοκαύτωμα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι λέει ο δύο φορές βραβευθείς με Πούλιτζερ E.O. Wilson.

«Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη πρέπει να… παραμεριστεί για την προστασία της άγριας ζωής και την πρόληψη της μαζικής εξαφάνισης των ειδών» υποστηρίζει ένας από τους κορυφαίους βιολόγους του κόσμου.

Η ριζοσπαστική στρατηγική για τη διατήρηση των ειδών, που θέλει τους μισούς ανθρώπους που ζουν στη Γη να… αποσύρονται από αυτή, προτάθηκε από τον 85χρονο Dr E.O. Wilson, επιστήμονα του Χάρβαρντ και δύο φορές βραβευθέντα με Πούλιτζερ.

Ο Dr Wilson προειδοποιεί για ένα «βιολογικό ολοκαύτωμα», το οποίο θα είναι τόσο καταστροφικό, όσο η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, εκτός κι αν οι άνθρωποι συμφωνήσουν να μοιραστούν τη Γη πιο δίκαια και ισότιμα με τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια είδη που κατοικούν σε αυτή.

Σκιαγραφώντας την τολμηρή θεωρία του «Half Earth», μιλώντας στο περιοδικό του ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσινγκτον, είπε: «Είναι στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, ότι οι άνθρωποι -ακόμα και οι οικολόγοι- δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Βλέπω μια αλυσίδα απρόσκοπτων διαδρόμων, οι οποίοι μέσα από ανατροπές και στροφές, σχηματίζουν μερικά ανοίγματα αρκετά μεγάλα για να φιλοξενηθεί ένα νέο είδος εθνικών πάρκων βιοποικιλότητας, το οποίο δε θα επιτρέπει την εξαφάνιση των ειδών».

Ο ίδιος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συνηγόρους του κόσμου της βιοποικιλότητας και θέλει να δημιουργήσει μια σειρά από «long landscape» αλυσίδες άγριας ζωής –όπως τις ονομάζει-, για να βοηθήσει τα είδη για να δώσουν τη δική τους «απάντηση» στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μετακινούμενα από το ένα μέρος στο άλλο.

Αυτοί οι «διάδρομοι» θα διασχίζουν κάθετα και οριζόντια τις ηπείρους και θα επιτρέπουν στα είδη τη μετακίνηση προς το βορρά όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και προς τα ανατολικά και τα δυτικά, ανάλογα με τις περιόδους των βροχών.

Ο Dr Wilson αναφέρθηκε ακόμη, στο πρόγραμμα διατήρησης της Φύσης που εκτείνεται από το Γουαϊόμινγκ στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι τα εδάφη Yukon στα βορειοδυτικά του Καναδά (Yellowstone-to-Yukon), ως ένα καλό παράδειγμα προστατευόμενης περιοχής, που θα μπορούσε να επεκταθεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

Η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει και προστατεύει ένα ολόκληρο οικολογικό σύστημα βουνού, δίνοντας στα διάφορα είδη που ζουν εκεί 502.000 τετραγωνικά μίλια γης για να περιφέρονται.

«Η μισή Γη είναι ο στόχος, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις για το αν, πώς και κατά πόσο θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να δημιουργήσουμε δηλαδή τέτοιου είδους και μεγέθους συστήματα διατήρησης της άγριας ζωής» κατέληξε ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.