Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ενδείξεις για νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Ήπειρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για την Ήπειρο, ο καταρροϊκός πυρετός που χτυπά κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Μετά τη θανάτωση ζώων στη Βήσσανη Πωγωνίου, υπάρχουν ενδείξεις για νέα κρούσματα σε μονάδες που κινούνται στις παραμεθόριες περιοχές του Πωγωνίου και της Κόνιτσας. Από τις μονάδες αυτές έχουν ληφθεί δείγματα τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται από το Ινστιτούτο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να χάσουν την περιουσία τους.

Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης, μιλώντας σε ενημερωτική συγκέντρωση κτηνοτρόφων, που με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου, πραγματοποιήθηκε στον Παρακάλαμο.

"Είναι υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο και τα τοπικά επώνυμα κτηνοτροφικά προϊόντα", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η δική του παρουσία στη συνάντηση, αποσκοπεί στο να καταδειχτεί η σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Ακόμη ο Περιφερειάρχης εξέφρασε έντονο προβληματισμό στο ενδεχόμενο ο καταρροϊκός πυρετός στο ακριτικό Πωγώνι, να είναι "εισαγόμενος" από γειτονικές περιοχές της Αλβανίας. Για το θέμα αυτό, όπως είπε, πρόκειται μέσω διαβήματος, να ζητήσει την παρέμβαση των Ελληνικών Αρχών, ώστε να υπάρξουν έλεγχοι και μέτρα και από πλευράς της Αλβανίας.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη και νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες που κινούνται στις παραμεθόριες περιοχές του Πωγωνίου και της Κόνιτσας, από τις οποίες ελήφθησαν δείγματα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται από το Iνστιτούτο ΛΟΙ.ΠΑΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεσή τους για να παράσχουν κάθε απαιτούμενη ενημέρωση και τους κάλεσε να μη διστάζουν να τις ενημερώνουν στην περίπτωση που διαπιστώνονται ύποπτα για καταρροϊκό πυρετό κρούσματα.

Εκτενή ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης έγινε από τον Προϊστάμενο και κτηνιάτρους του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Ιωαννίνων. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η απαγόρευση μετακίνησης ζώων εκτός της ζώνης ελέγχου, όπως επίσης και η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτη κτηνίατρο με υποχρέωση αναγραφής τους στο βιβλίο φαρμακευτικής αγωγής της μονάδας με παράλληλη αναφορά στο χρόνο αναμονής του φαρμάκου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δίνεται άδεια μετακίνησης των ζώων ούτε για εντός της ζώνης ελέγχου.



Aναζήτηση λύσης για τους βοσκότοπους

"Ο πρωτογενής τομέας, είναι θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και στην ανάπτυξή του πρέπει να συμβάλλουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και πάνω από όλα η Κυβέρνηση", τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας. Αφορμή για την ανωτέρω επισήμανσή του στάθηκε το οξύ πρόβλημα που παρουσιάζεται εκ νέου με το ζήτημα των βοσκοτόπων που απασχολεί το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, με νόμο που ψηφίστηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθαν. Τσαυτάρη, το πρόβλημα λύθηκε από το 2015 και μετέπειτα, ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει για το 2014. "Έχω κάνει αλλεπάλληλες παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να βρεθεί λύση. Εκείνο που πετύχαμε ως τα σήμερα, είναι να αναγνωρίσουν και να αντιληφθούν όλοι την ουσία του προβλήματος. Ελπίζω οι αρμόδιοι Υπουργοί, να προχωρήσουν έστω και καθυστερημένα στην εξεύρεση λύσης που προτείναμε. Σε διαφορετική περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων θα υποστεί τεράστιες μειώσεις στις επιδοτήσεις τους, που αντανακλούν ευθέως στη βιωσιμότητα του ζωικού τους κεφαλαίου", δήλωσε ο Περιφερειάρχης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.