Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η Φινλανδή καθηγήτρια που ερωτεύτηκε τη Ρόδο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επισκέφτηκε το νησί για 50η φορά φέτος και βραβεύτηκε.

Ένα ταξίδι στη Ρόδο με τους γονείς της, το 1965, ήταν αρκετό για να την κάνει να ερωτευτεί την πρωτεύουσα του νομού Δωδεκανήσων.

Έκτοτε έχει επισκεφτεί τη νησί των Ιπποτών 50 φορές και για το λόγο αυτό τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών (Repeaters), που υλοποιεί η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου.

Σήμερα, η Φινλανδή Tea Maria Byholm, είναι καθηγήτρια αγγλικής και σουηδικής φιλολογίας και δηλώνει λάτρης της χώρας μας, του ήλιου και της ροδίτικης κουζίνας.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και ο επίσης Φινλανδός σύζυγός της, Tero Niini, ο οποίος επέλεξε για 12η φορά τη Ρόδο για τις διακοπές του, συνοδεύοντας φυσικά τη σύζυγό του.
Η Φινλανδή καθηγήτρια που ερωτεύτηκε τη Ρόδο

Η Tea Maria Byholm μίλησε στα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Ρόδου με πολύ τρυφερότητα για τις αναμνήσεις που έχει από τις διακοπές της στο νησί.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ροδιακή», η καθηγήτρια θυμήθηκε τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με παιδιά από άλλες χώρες που επίσης παραθέριζαν με τους γονείς τους στο νησί μας αλλά και με παιδιά από Ροδίτικες οικογένειες που γνώριζε παίζοντας στις παραλίες και στις παιδικές χαρές.

Ακόμη θυμήθηκε με νοσταλγία εκείνο το καλοκαίρι όταν ολοκλήρωσε τη διπλωματική της εργασία δουλεύοντας ώρες ολόκληρες σε ένα μικρό δωματιάκι που οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Florida όπου διέμενε της είχαν παραχωρήσει.

Πλέον, μαζί με τον άντρα της κύριο Tero Niini στον οποίο έχει μεταδώσει την αγάπη της για το νησί μας, επιλέγουν για τη διαμονή τους το ξενοδοχείο Rodian Gallery, με τους ιδιοκτήτες του οποίου επίσης έγιναν φίλοι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο, συνηθίζουν να συναντούν τους Ροδίτες φίλους τους με τους οποίους φροντίζουν να περνούν πολύ ώρα μαζί. Επισκέπτονται τα αγαπημένα τους σημεία στη Ρόδο, τις Πηγές Καλλιθέας και το παραδοσιακό χωριό Κοσκινού, ενώ δεν παραλείπουν να δειπνούν στην ταβέρνα του Τάσου που λειτουργεί εκεί.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο νησί επισκέπτονται και άλλα νησιά όπως η Χάλκη, η Νίσυρος, η Τήλος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σύμη, το Καστελόριζο και η Πάτμος, όμως η μεγάλη τους αγάπη εξακολουθεί να είναι η Ρόδος.

Η πιο έντονη στιγμή που έζησε στη Ρόδο ήταν τον Ιούλιο του 1974, όταν καθώς παραθέριζε στο νησί μας συνέβησαν τα γνωστά πολιτικά γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού. Την ημέρα εκείνη οι γονείς της την είχαν αφήσει υπό την επίβλεψη κάποιων φίλων τους που επίσης παραθέριζαν στο νησί και είχαν πάει στην Κάρπαθο.

Όλοι μαζί βρίσκονταν στην παραλία της Ιαλυσού όταν ξαφνικά είδαν πολλούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στο δρόμο. Στην αρχή δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί, στη συνέχεια όμως έντρομοι συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Γύρισαν με τα πόδια στο ξενοδοχείο τους καθώς τα αστικά λεωφορεία δεν κυκλοφορούσαν ενώ χρειάστηκε να παραμείνουν στο νησί κάποιες επιπλέον ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί το πρόγραμμα των πτήσεων και να μπορέσουν να φύγουν.

Ένα άλλο γεγονός που επίσης έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη της ήταν η ημέρα του μακρινού 1979 όταν μαζί με τους γονείς της επισκέφθηκαν κάποιους φίλους τους οι οποίοι διέμεναν στο ξενοδοχείο των Ρόδων. Παιδί τότε, την είχε συνεπάρει η πολυτέλεια και ο πλούτος του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου.

Ακόμη θυμάται μία βραδιά, όταν με τους γονείς της επισκέφθηκε στη Μεσαιωνική Πόλη το ρεμπετάδικο «Έλαφος» στο οποίο επιτρεπόταν η είσοδος και στα παιδιά. Ελλείψει ειδικού καθίσματος για τα παιδιά, ο γονείς της την κάθισαν πάνω στο τραπέζι με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μασκότ της βραδιάς παρακολουθώντας εκστασιασμένη το ελληνικό γλέντι.

Η αγαπημένη της παραλία είναι η Καλλιθέα την οποία επισκέπτεται συχνά και στη θάλασσα της οποίας όπως λέει έχει βρει «το βραχάκι της» στο οποίο έχει δώσει και το όνομά της.

Η μεγάλη της αγάπη είναι η ελληνική μουσική ενώ έχει φροντίσει να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό cd΄s προκειμένου να την ακούει και στη χώρα της. Λατρεύει τον ήλιο της χώρας μας, τη θάλασσα, την Ροδίτικη παραδοσιακή κουζίνα και τους Ροδίτες φίλους της ενώ έχει να λέει για τη μοναδική στον κόσμο Ελληνική Φιλοξενία. Πλέον, γνωρίζει αρκετά καλά και την Ελληνική γλώσσα.


Πηγή: http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.