Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ανάσες ελευθερίας ή ευκαιρία απόδρασης;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανάσες ελευθερίας, πρόβα επανένταξης στην κοινωνία ή ευκαιρία για απόδραση από τη φυλακή; Το ερώτημα αφορά τον θεσμό της χορήγησης των αδειών κρατουμένων. Όσο για την απάντηση, όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι διαφορετική ανάλογα με τον κρατούμενο.

Ωστόσο, η αναγκαιότητα ή μη του-κατά γενική ομολογία-επιτυχημένου αυτού θεσμού ξαναμπαίνει στο τραπέζι κάθε φορά που ένας κρατούμενος, εκμεταλλευόμενος την άδεια που παίρνει, επιλέγει είτε να παρανομεί στην "παρένθεση" της ελευθερίας του είτε να μη γυρίζει ποτέ πίσω και να γίνεται δραπέτης.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα, όπως αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία, οι κρατούμενοι δεν προδίδουν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και φροντίζουν να γυρίζουν στη φυλακή, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο μέχρι την επόμενη φορά που θα φτάσει η μέρα να κλείσουν πίσω τους, έστω και για λίγο, και πάλι την πόρτα του κελιού τους.

Αν υποθέσουμε όμως ότι στις φυλακές τηρείται βιβλίο επιστροφής των αδειούχων κρατουμένων, ανατρέχοντας κανείς εκεί θα έβλεπε ότι υπάρχουν και αρκετά κενά. Πρόκειται για τους κρατούμενους εκείνους οι οποίοι, καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, λαμβάνουν με απόφαση των αρμόδιων συμβουλίων την πολυπόθητη γι΄ αυτούς άδεια και-άλλοτε ήδη από την πρώτη φορά, άλλοτε σε μία από τις επόμενες- συνειδητά επιλέγουν να περάσουν στην παρανομία.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.