Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Σημαντικές στιγμές της θητείας του Ι. Βαρδακαστάνη στην ηγεσία της IDA

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 01.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2498

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Δευτέρα 30 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., του EDF και της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με το Σωματείο Ατόμων Με Αναπηρία Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι» στη Ζάκυνθο.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε για τα πεπραγμένα της προεδρίας του Ιωάννη Βαρδακαστάνη την τελευταία διετία στην Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία (IDA). Παρευρέθηκαν o απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ζακύνθου Διονύσιος Μυλωνάς, ο επερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο επερχόμενος δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων Ευστάθιος Μπετίνης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνης Χαροκόπος, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» Γιάννης Γρέκας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Καραβασίλης, ο διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Γιάννης Κοπανάς, ο διευθυντής Α΄θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Διονύσιος Κόκλας, ο σχολικός σύμβουλος Α΄θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Ιωάννης Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, ο διευθυντής της Συνεταιριστικής Αναπτυξιακής Ζακύνθου (Σ.Α.Ζ.) Μαρίνος Κούτσης, η υπεύθυνη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.) «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ» Διονυσία Κούτση, μέλη και φίλοι του Σωματείου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» κ.α.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου των Ατόμων με Αναπηρία στη Ζάκυνθο. Έχει ήδη βρεθεί το οικόπεδο, που παραχωρείται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΙΝ – ΟΔΑΖ και στόχος είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη θητεία του στην IDA ο κ. Βαρδακαστάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που έγινε ώστε η οργάνωση να μετατραπεί από ένα άτυπο δίκτυο παγκόσμιων και περιφερειακών οργανώσεων σε μια οργάνωση με τυπική και νομική υπόσταση και ισχύ, όπως και στην παρουσία σε σημαντικές διοργανώσεις του ΟΗΕ, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στη συνεργασία με αυτούς τους φορείς. Η αναδιοργάνωση της IDA φέρει πλέον τη σφραγίδα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επέλεξε τη Ζάκυνθο για τον απολογισμό του έργου του στην IDA, ως Ζακυνθινός, από την οποία επίσης ξεκίνησε τη θητεία του την 1η Ιουλίου 2012 με αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου, αλλά και για να ζητήσει τη συνεργασία όλων των φορέων του νησιού για να γίνει πράξη η δημιουργία του Διεθνή Ερευνητικού Κέντρου των Ατόμων με Αναπηρία: «Θέλω να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε η Ζάκυνθος να μπει στο χάρτη του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος. Φιλοδοξία μου είναι να δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο των Ατόμων με Αναπηρία και το νησί να γίνει σημείο αναφοράς του παγκόσμιου, ευρωπαϊκού αλλά και ελληνικού αναπηρικού κινήματος», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Το λόγο πήρε ο κ. Μυλωνάς που εξήρε το έργο του κ. Βαρδακαστάνη, ο κ. Νιοτόπουλος που ζήτησε τη συνεργασία όλων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο νησί, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν ακόμη δημόσιες υπηρεσίες που δεν είναι προσβάσιμες. Ο δήμαρχος Ζακύνθου δεσμεύτηκε για τη δημιουργίας μιας πιο προσβάσιμης πόλης κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Χαροκόπος τόνισε από την πλευρά του: «Τιμάμε τους αγώνες του Γ. Βαρδακαστάνη για τα άτομα με αναπηρία σε διεθνές επίπεδο. Υπερασπίζεται τους αγώνες και τα δικαιώματά τους με πάθος και επιμονή σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Τέλος ο κ. Μπετίνης τόνισε ότι η παραχώρηση του οικοπέδου για την κατασκευή του Κέντρου είναι το λιγότερο που μπορεί ο ΟΔΑΖ να προσφέρει».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Γιάννης Βαρδακαστάνης: Δύο χρόνια στο τιμόνι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπηρίας (IDA)

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου έφτασε στο τέλος της η θητεία του Γιάννη Βαρδακαστάνη, προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF, στην προεδρεία της IDA, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπηρίας. Πρόκειται για την πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε παγκόσμιο επίπεδο, που εκπροσωπεί ένα δισεκατομμύριο σχεδόν άτομα με αναπηρία σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης είχε διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος της IDA την περίοδο 2010 - 2012, ενώ για τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι Ταμίας της Οργάνωσης (2014-2016).

Ο Γ. Βαρδακαστάνης είναι πρόεδρος του EDF από το 1999 ενώ από το 2010 είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ECOSOC), εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ομάδα III και μέλος του προεδρείου. Επίσης, από το 2011 είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) εκπροσωπώντας την Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ομάδα III.

Τα δύο χρόνια της θητείας του Γιάννη Βαρδακαστάνη στο τιμόνι της IDA χαρακτηρίστηκαν από τη βαθιά εσωτερική αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Οργάνωσης. Το 2012 η IDA ήταν ένα άτυπο δίκτυο παγκόσμιων και περιφερειακών οργανώσεων. Το 2014 ο κ. Βαρδακαστάνης την παραδίδει ως μια οργάνωση με τυπική και νομική υπόσταση και ισχύ. Είναι ο τελευταίος πρόεδρος μέσω rotation system και ο πρώτος εκλεγμένος παγκοσμίως στο αναπηρικό κίνημα (Ιούλιος 2013).

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης αυτά τα δυο χρόνια ανέπτυξε έντονη και εντατική δραστηριότητα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Μίλησε στην 5η και στην 6η Σύνοδο των Κρατών μελών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μίλησε επανειλημμένα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα στη Γενεύη, όπως και σε Συνεδριάσεις της UNICEF. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν κεντρικός ομιλητής στην Ειδική Συνεδρίαση για τα παιδιά με αναπηρία της UNICEF, στην Νέα Υόρκη.

Είχε δεκάδες συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, καθώς και με εκπροσώπους κρατών και μίλησε σε πολλά συνέδρια και διασκέψεις σε όλο τον κόσμο, προωθώντας τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Όλο αυτό το διάστημα καθοδήγησε την καμπάνια της IDA για την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας στην ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 στη Νέα Υόρκη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 με την ιδιότητά ως πρόεδρος της IDA ο Γιάννης Βαρδακαστάνης ήταν ομιλητής από κοινού με τον πρόεδρο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ John W. Ashe, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, και τον Πρέσβη Ειρήνης του ΟΗΕ Steve Wonder στην εναρκτήρια τελετή της σπουδαιότερης διοργάνωσης για την Αναπηρία της δεκαετίας: στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (High-Level Meeting on Disability and Development), που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στις 6 Μαρτίου 2014 με πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρδακαστάνη πραγματοποιήθηκε το 1ο Παν- Αφρικανικό Συνέδριο Ατόμων με Αναπηρία με την IDA, στην Κένυα, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθιστώντας την IDA παρούσα και εκτός των παραδοσιακών της «συνόρων».

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης συνέδεσε το όνομά του με την συνολική οργανωτική και μεταρρυθμιστική ανάπτυξη της IDA. Συντόνισε και οδήγησε το έργο της ώστε: «Να προωθούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία με μια ενωμένη φωνή, αυτή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με όπλο τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και άλλες Διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως τονίζει και η ιδρυτική Διακήρυξη της IDA.

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του Γιάννη Βαρδακαστάνη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το τέλος της θητείας του, μετέδωσε: «Ένας Έλληνας "υπερασπίστηκε με πάθος" τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε διεθνές επίπεδο, όπως ανέφεραν συνάδελφοί του και εκπρόσωποι φορέων απ' όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος ολοκληρώνει τη διετή θητεία του στην προεδρία της IDA. (...)Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Ναυσικά-Νάνσυ Εύα Βράιλα, σημείωσε ότι "ο κ. Βαρδακαστάνης κατάφερε να συσπειρώσει τα μέλη της IDA και όλων των φορέων που την αποτελούν για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους ώστε να περιληφθούν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες"».

Σ.σ. : EDF =European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία), IDA = International Disability Alliance (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία.

Φωτογραφίες στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (117 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.