Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πρότυπο διατροφής για τα παιδιά η μεσογειακή διατροφή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν λιγότερες πιθανότητες για παχυσαρκία.

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Σόφια, δείχνει ότι τα παιδιά που ακολουθούν το πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας έχουν 15% μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνα που δεν το ακολουθούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Ευρωπαϊκή μελέτη IDEFICS, στην οποία συμμετείχαν οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία και Ουγγαρία).

Η προσκόλληση στο πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας αξιολογήθηκε μέσω ενός σκορ, το οποίο έδινε υψηλότερη βαθμολογία στη συχνότερη κατανάλωση ομάδων τροφίμων που θεωρούνται τυπικές της μεσογειακής δίαιτας, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ψάρι και δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και στη λιγότερο συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Συνολικά βρέθηκε ότι τα παιδιά με τα υψηλότερα σκορ είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενώ ταυτόχρονα είχαν 10-15% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μεγάλες αυξήσεις στο δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια μέσης και το ποσοστό λίπους του σώματος.

Επιπλέον, βρέθηκε ότι το ποσοστό υψηλής προσκόλλησης στο πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας ήταν ανεξάρτητο από τη γεωγραφική περιοχή, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Σουηδία και την Ιταλία και τα χαμηλότερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή δίαιτα, η οποία φαίνεται πως δεν είναι πλέον χαρακτηριστικό των χωρών της Μεσογείου, θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι των στρατηγικών πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.