Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τι απαντά η κυβέρνηση του Κοσόβου για το εμπόριο οργάνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενδείξεις, και όχι αποδείξεις, για αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους.

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση με το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, έως την ολοκλήρωσή της, επανέλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου.

Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του επικεφαλής εισαγγελέα των ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Κλιντ Ουίλιαμσον, χθες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της τριετούς έρευνας, που βασίστηκε σε καταγγελίες του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, υπάρχουν ενδείξεις ότι μέλη του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” είχαν εμπλοκή σε αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους στη διάρκεια του πολέμου το 1998-1999 και στην πώλησή τους, αλλά η πρακτική δεν ήταν διαδεδομένη και δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετές αποδείξεις για να διεξαχθεί δίκη.
Η ειδική ομάδα ερευνών της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) με επικεφαλής τον Κλιντ Ουίλιαμσον βρήκε, ωστόσο, επαρκείς αποδείξεις για τη δίωξη πρώην ηγετών του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” για εγκλήματα κατά Σέρβων και Ρομά στο Κόσοβο στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Στην σημερινή της ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Κοσόβου σημειώνει ότι η δέσμευσή της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου εντός του νομικού συστήματος του Κοσόβου για να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα.

“Αυτό είναι επιχείρημα που αποδεικνύει ότι το Κόσοβο είναι κράτος δικαίου και ότι θα συνεχίσει να κάνει τα αναγκαία βήματα για πλήρη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους σε αυτή τη διαδικασία” αναφέρεται στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι η περάτωση του έργου του Κλιντ Ουίλιαμσον είναι σημαντικό βήμα και για τον ενδεχόμενο καθορισμό ατομικών ευθυνών και για τον τερματισμό διατύπωσης αναπόδεικτων κατηγοριών.

“Η κυβέρνηση του Κοσόβου εξακολουθεί να συμμετέχει στη διαδικασία διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2011 με αφορμή έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία διατυπώνονται καταγγελίες περί ανάμειξης πρώην διοικητών του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” σε αφαίρεση και λαθρεμπόριο ζωτικών οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων.

Ο Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του συνέδεε με την υπόθεση και τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό του Κοσόβου και πρώην ηγέτη του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” Χασίμ Θάτσι ο οποίος έχει απορρίψει τις κατηγορίες ως απόπειρα αμαύρωσης του αγώνα των Αλβανών του Κοσόβου για την ανεξαρτησία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.