Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τα είδε όλα… μπλε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακροδεξιός δήμαρχος έβαψε γλυπτό και συντριβάνι σε πλατεία γιατί ήταν «μουντά».

Άλλοι το βλέπουν ως τέχνη και άλλοι κάνουν ό,τι νομίζουν για να γίνει… τέχνη. Κάπως έτσι το σκέφτηκε ο δήμαρχος της γαλλικής Μοζέλ και πρόσθεσε χρώμα σε ένα από τα διάσημα γλυπτά και σε ένα συντριβάνι που κοσμούν την κεντρική πλατεία της περιοχής.

Ο νεοεκλεγείς Φαμπιέν Ένγκελμαν φαίνεται πως… τα βλέπει όλα μπλε. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί διάλεξε αποχρώσεις του για να διακοσμήσει –με δική του πρωτοβουλία- το έργο ενός καλλιτέχνη που βρίσκεται στην πόλη. Πάντως, κάποιοι μίλησαν για τα πολιτικά φρονήματα του, καθότι ακροδεξιός –εξελέγη με το κόμμα της Μαρί Λεπέν. Ο ίδιος είπε πως ήθελε να βάλει λίγο χρώμα για να μην είναι… καταθλιπτικό.

Το έργο είναι ένα σιντριβάνι από μέταλλο και πέτρα το οποίο δημιούργησε το 2001 ο καλλιτέχνης Αλέν Μίλα, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το πώς έγινε το έργο του. «Μου τηλεφώνησαν ανώνυμα και μου είπαν ότι το σιντριβάνι μου βάφτηκε μπλε. Δεν το πίστεψα, αλλά ένας φίλος μου το επιβεβαίωσε. Ο δήμαρχος δεν μου είπε τίποτα. Και όταν του τηλεφώνησα δεν θέλησε να μου εξηγήσει».

Ο ίδιος ο 34χρονος Ενγκελμαν απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται τόσος θόρυβος για ένα έργο το οποίο, κατά την άποψή του, «δύσκολα το λες τέχνη». «Δεν κάναμε και τίποτα. Έχουμε μια πόλη αρκετά θλιβερή και σκοτεινή, θελήσαμε να την κάνουμε λίγο πιο χαρούμενη. Βάψαμε τον πάτο του σιντριβανιού μπλε και το υπόλοιπο τιρκουάζ. Τι κακό υπάρχει σε αυτό;».

Προσθέτει μάλιστα ότι –παρά το βάψιμο- θέλει να δώσει το σιντριβάνι πίσω στον Μιλά, με το αζημίωτο φυσικά, θυμίζοντας ότι το έργο αγοράστηκε το 2001 αντί 9.000 ευρώ, χωρίς μοτέρ και χωρίς σωλήνες.


Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπέτι καταδίκασε την «προφανή παραβίαση του δικαιώματος στην καλλιτεχνική ιδιοκτησία» και την έλλειψη σεβασμού προς τον καλλιτέχνη που έδειξε ο Ένγκελμαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.