Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Υπερδραστήριοι οι «ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνολικά 717 συλλήψεις για χρέη και φορολογικά αδικήματα στο α΄ εξάμηνο του 2014.

Σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της «μαύρης» εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος είχε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά 717 άτομα για χρέη στο Δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, με το ύψος των οφειλών να ανέρχεται στο ποσό περίπου των 480,2 εκατ. ευρώ. Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν 46 υποθέσεις οφειλετών του δημοσίου, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε σύλληψη των υπαιτίων, λόγω προηγούμενης διευθέτησης του χρέους τους με συνολικό ποσό οφειλής που ανέρχεται περίπου στα 27,3 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία προκύπτει πως η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομία έχει δεχθεί συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους 1.153 καταγγελίες για αδικήματα αρμοδιότητάς της. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 605 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 548 ανώνυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν 311 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ σχηματίσθηκαν 135 δικογραφίες για διάφορα αδικήματα. Οι 18 δικογραφίες από αυτές, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ περαιώθηκαν 15 δικογραφίες στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν 30 έλεγχοι σε ιατρεία και οδοντοτεχνικά εργαστήρια και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε 25 περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως αδικήματα φοροδιαφυγής, ενώ περαιώθηκαν 13 δικογραφίες στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν 324 έλεγχοι σε εταιρείες, όπου σε 77 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Το συνολικό χρηματικό ποσό προστίμων που καταλογίστηκαν για τις σχετικές παραβάσεις, από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και ΣΕΠΕ), ανέρχεται σε 53.562,30 ευρώ.

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε τέσσερις σημαντικές υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων εξαρθρώθηκαν 5 εγκληματικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

 • εγκληματική οργάνωση που προέβαινε στην εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε εταιρείες βιτρίνες,
 • δύο εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε πλαστογραφίες και απάτες, μέσω κατάρτισης και κατάθεσης πλαστών ή μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών,
 • μια εγκληματική οργάνωση που εμπορευόταν πιστά αντίγραφα ειδών (τσάντες, ζώνες, παπούτσια κλπ) πολύ γνωστών οίκων του εξωτερικού και
 • σε συνεργασία με τις Γερμανικές Αρχές, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε απάτες χιλιάδων πολιτών στη Γερμανία μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας.
Στο πεδίο εξαπάτησης φορέων και οργανισμών του ελληνικού δημοσίου, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε 4 σημαντικές υποθέσεις και συγκεκριμένα:

 • υπόθεση παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), από αγρότες παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος,
 • υπόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου από εταιρεία ανακύκλωσης, για πλήθος φορολογικών και άλλων ποινικών παραβάσεων,
 • υπόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου από ιδιωτική εταιρεία στον Τομέα Υγείας μέσω εικονικών τιμολογίων, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εκτεταμένης φοροδιαφυγής και
 • υπόθεση για κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών.
Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 7 σημαντικές υποθέσεις που αφορούν:

 • στη δράση κυκλώματος που εξαπατούσε πολίτες με το πρόσχημα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων,
 • στη δράση κυκλώματος που διακινούσε πολυτελή αυτοκίνητα στη Βουλγαρία, τα οποία αρχικά νοικιάζονταν μέσω χρήσης πλαστών ταυτοτήτων υψηλής πιστότητας.
 • στην παρασκευή και παράνομη εμπορία τσιγάρων από κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας,
 • στη σύλληψη ημεδαπής που διακινούσε απομιμητικά συμπληρώματα διατροφής γνωστής εταιρείας καθώς και για άλλα ποινικά αδικήματα,
 • στην έκδοση εικονικών τιμολογίων από επιχειρήσεις επισκευής οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών,
 • στη σύλληψη δύο ημεδαπών για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων και φορολογικών παραβάσεων και
 • στη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου Καναδού υπηκόου από τις Αρχές των Η.Π.Α., για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των τυχερών παιχνιδιών, εντοπίστηκαν συνολικά 6 οργανωμένα παράνομα «καζίνο», ενώ σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες σε βάρος 20 ατόμων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 17 στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από παράνομα παιγνιομηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές πλακέτες εξοπλισμού, τραπέζια διενέργειας παιγνίων, χρήματα, κ.ά..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.