Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Θεαματική αύξηση στα κρούσματα ιού MERS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερα από 100 νέα κρούσματα λοίμωξης με τον νέο, επικίνδυνο MERS κοροναϊό και 34 θάνατοι αναφέρθηκαν από αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία.

Τα περιστατικά αυτά χρονολογούνται από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάιο του 2014, αλλά καθυστέρησαν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας διότι δεν είχαν αναφερθεί.

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες να «ξεσκονίζουν» τα αρχεία των νοσοκομείων της και ανακαλύπτουν εκατοντάδες περιστατικά που δεν είχαν δηλωθεί.

Στην νεότερη καταγραφή τους, εντόπισαν 113 αδήλωτα κρούσματα. Οι 76 από τους ασθενείς ανάρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι τους, οι 34 πέθαναν, ενώ τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Με τα νέα κρούσματα και θανάτους, ο παγκόσμιος αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο ιό ανέρχεται στους 820 και οι θάνατοι στους 286, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο MERS κοροναϊός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012 και έκτοτε έχει διαγνωστεί σε ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η Σαουδική Αραβία έχει μακράν τους περισσότερους ασθενείς, ενώ εκτός αυτής η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ταξιδιώτες που την είχαν επισκεφθεί.

Ο νέος κοροναϊός (CoV) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς του απλού κρυολογήματος αλλά και τον SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Ο νέος ιός προσβάλλει το αναπνευστικό, προκαλώντας οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας απ’ ό,τι ο SARS.

Ο SARS κόστισε τελικά τη ζωή στο περίπου 9% των ανθρώπων που μόλυνε, ενώ έως στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού είναι 34,8%.

Ο νέος ιός, η πλήρης ονομασία του οποίου είναι MERS CoV (από τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) πιστεύεται ότι προήλθε από τις καμήλες.

Ενώ έχει την ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων όταν υπάρχει στενή επαφή, όπως συμβαίνει μεταξύ συγγενών που διαμένουν στα ίδια σπίτια και των εργαζομένων στην Υγεία που φροντίζουν ασθενείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.