Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Οδήγηση κόντρα στον άνεμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο άνεμος, που μας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί ένα καιρικό στοιχείο που δεν συμμαχεί με τους μοτοσικλετιστές και μπορεί να αποδειχθεί από απλά ενοχλητικός έως επικίνδυνος.

Για τον λόγο αυτό, η οδήγηση σε δυνατό άνεμο, ειδικά σε ταξίδι -εκεί θα γίνει πιο εμφανής- χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή. Ο αναβάτης πρέπει να φροντίσει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, καθώς ξεκινά από το σπίτι, αλλά και σε κάθε περίπτωση που ο άνεμος μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση και τη σταθερότητά του.

Όσοι έχουν οδηγήσει σε δυνατό άνεμο, γνωρίζουν πολύ καλά πως η σταθερότητα της μοτοσικλέτας επηρεάζεται σημαντικά. Ειδικά όταν η μοτοσικλέτα είναι ελαφριά ή το κέντρο βάρους της βρίσκεται σχετικά ψηλά, οι ριπές του ανέμου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την οδική συμπεριφορά της. Αυτό που έχει να κάνει ο αναβάτης είναι να φροντίσει να είναι προετοιμασμένος για οτιδήποτε του συμβεί και να αποφύγει κάποιες κακοτοπιές.

Ακόμη κι όταν κινείστε με λίγα χιλιόμετρα, έχετε κλειστή τη ζελατίνα του κράνους, διαφορετικά τα μάτια σας κινδυνεύουν να γεμίσουν με σκουπιδάκια και σκόνη, εμποδίζοντας την ορατότητά σας.

Τα ρούχα του αναβάτη δεν πρέπει να είναι φαρδιά, ειδικά σε μέρα με δυνατό αέρα, καθώς θα «πεταρίζουν» συνεχώς και θα επηρεάζουν τη συγκέντρωσή του.

Σε περίπτωση που η μοτοσικλέτα σας είναι εξοπλισμένη με βαλίτσες ή έστω top case, καλό είναι να τα αφαιρέσετε, ειδικά αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε σημαντικά τη σταθερότητα της μοτοσικλέτας ενάντια στις ριπές του ανέμου.

Καλό είναι επίσης, να μην αφήνετε κορδόνια, ιμάντες κτλ. από τα ρούχα σας ή τις τσάντες σας να κινούνται ελεύθερα, καθώς θα σας τιμωρήσουν με άφθονο… μαστίγωμα!

Έχετε το νου σας στα δεντράκια στην άκρη του δρόμου, ώστε να υπολογίσετε την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου.

Σε περίπτωση που προσπερνάτε φορτηγό ή λεωφορείο, υπολογίστε τα ρεύματα αέρα, τα οποία αρχικά θα σας τραβήξουν προς το μέρος του και έπειτα θα σας διώξουν. Αν και συνήθως είναι ελεγχόμενα, σε δυνατό αέρα είναι καλό να αποφεύγονται.

Διατηρήστε το στροφόμετρο σε υψηλή τιμή, ώστε να εκμεταλλευτείτε το γυροσκοπικό φαινόμενο που δημιουργείται στους άξονες του κινητήρα και να διατηρήσετε σταθερή τη μοτοσικλέτα σας.

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή, όταν κινείστε με δίκυκλο που διαθέτει μεγάλες επιφάνειες, όπως, για παράδειγμα, scooter. Οι ριπές του ανέμου θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του.

Έχετε υπόψη σας, είτε κινείστε στην πόλη είτε έξω από αυτή, πως ένα άνοιγμα (μεταξύ κτιρίων ή βουνών ή γενικότερα φυσικών εμποδίων) σημαίνει και μια γενναιόδωρη ριπή αέρα, οπότε φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.