Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Φόρος τιμής στην εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Αριστοτέλειο.

Ξεχωριστό φόρο τιμής στην άλλοτε πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, αποτίει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ένα μνημείο των Θεσσαλονικέων Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που κοσμεί από χθες το φουαγιέ της αίθουσας τελετών του Ιδρύματος.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου, που φιλοτέχνησε ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, καθηγητής Ξενής Σαχίνης, έγιναν χθες παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ζεέβ Ελκίν (Zeev Elkin), των πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών του ΑΠΘ, του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ (Arye Mekel), του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και μελών, του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του yπουργείου Εξωτερικών, Θάνου Κοτσιώνη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το έργο αποτελεί φόρο τιμής στην πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που επί έξι αιώνες και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε πόλο προόδου και ανάπτυξης για την πόλη και βίωσε την πιο τραγική διάσταση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, καθώς εξολοθρεύτηκε σε ποσοστό 96%.

«Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την παράδοσή τους» τόνισε ο κ. Ελκίν, ανακοινώνοντας παράλληλα πως ενόψει της επαναλειτουργίας της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, η κυβέρνηση του Ισραήλ θα προωθήσει υποτροφίες σε φοιτητές σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

«Η ανέγερση του μνημείου αυτού είναι ελάχιστος φόρος τιμής προς την Ισραηλιτική Κοινότητα και αυτονόητη υποχρέωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υποχρέωση που δεν απορρέει μόνο από τον ακαδημαϊκό του ρόλο για διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αλλά και από το γεγονός ότι χτίστηκε πάνω στα εβραϊκά νεκροταφεία» σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μυλόπουλος.

Για μια «εξαιρετική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της θέσης στην οποία φιλοξενείται το έργο» μίλησε ο κ. Σαλτιέλ, ο οποίος και ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ που αποδέχθηκαν ένα αίτημα πολλών ετών της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καθώς και τον καλλιτέχνη Ξενή Σαχίνη για το έργο του.

Το έργο του Ξενή Σαχίνη, όπως εξήγησε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, εντάσσεται σε μια σειρά έργων υπό τον τίτλο «Ίχνη και Μνήμη», που φιλοτεχνήθηκε το 1994 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη όλων των κοινωνικών ομάδων, εβραίων, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων, μαρτύρων του Ιεχωβά, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου, πολιτικών κρατουμένων και «αντικοινωνικών», που μαρτύρησαν κάτω από τη ναζιστική ιδεολογία και τάξη όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Το έργο έχει δημιουργηθεί με ίχνη που αφήνει η ηλεκτροκόλληση επάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια. Η μεταλλική πλάκα, που θα παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο, είναι πακτωμένη σ' έναν τοίχο από κόκκινα τουβλάκια, όμοια με εκείνα του Άουσβιτς. Τα δε ίχνη είναι μια ευθεία αναφορά στον αριθμό που χαρασσόταν στο μπράτσο των εβραίων κρατουμένων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, «το έργο επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη όλων των συμπολιτών μας που θανατώθηκαν στο Άουσβιτς - Μπίργκεναου και να θυμίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα στη ζωή μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.