Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Έκκληση για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διάσκεψη δωρητών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ζητά η Σερβία.

Την προσδοκία ότι πολύ σύντομα θα διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη δωρητών από τη Γαλλία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο τη συγκέντρωση βοήθειας στους πληγέντες στη Σερβία, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στην Κροατία από τις καταστροφικές πλημμύρες, εξέφρασε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στο Κόσοβο, τόνισε ότι συζήτησαν πολλά θέματα, ότι ένα από αυτά ήταν το Κόσοβο, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία.

Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι ο Μπαν Κι-Μουν ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τις πλημμύρες, ωστόσο του περιέγραψε λεπτομερέστερα τη συνολική κατάσταση, πώς προκλήθηκε και πώς, με την εξαιρετική αλληλεγγύη των πολιτών που ακολούθησαν τις οδηγίες της σερβικής κυβέρνησης, σε μεγάλο βαθμό εξαλείφθηκαν απρόβλεπτες συνέπειες "ενδεχομένως ολέθριες, από τις οποίες ποτέ η χώρα δεν θα μπορούσε να ανακάμψει".

«Του μετέφερα την ιδέα που διατύπωσα στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ να διοργανωθεί διάσκεψη δωρητών, στην οποία και οι τρεις χώρες, βάσει του ποσοστού των ζημιών από τις πλημμύρες που θα αποτιμηθεί, θα συμμετάσχουν στην κατανομή της οικονομικής βοήθειας που θα συγκεντρωθεί και έτσι θα αποδείξουμε ότι συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων σε πολύ πιο σοβαρά θέματα», τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με ικανοποίηση αποδέχθηκε την ιδέα και είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές στο Κόσοβο, υποστηρίζοντας ότι η Πρίστινα έκανε πολλά για να προκαλέσει τους Σέρβους να μην προσέλθουν στις κάλπες και ανέφερε ως παραδείγματα τις αναγγελίες περί συγκρότησης στρατού του Κοσόβου και ότι στα ψηφοδέλτια είναι τυπωμένος ο θυρεός του Κόσοβου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.