Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Χαμηλότοκα δάνεια 200 εκατ. σε μικρομεσαίες από το Επενδυτικό Ταμείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διάθεση δανείων με επιτόκια χαμηλότερα των σημερινών από τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με τη στήριξη του νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΕΕΤ). Οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW, Ούλριχ Σρέντερ, παρουσίασαν το σχέδιο του ΕΕΤ για τις ΜμΕ που σε πρώτη φάση θα αφορά στην παροχή δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να ανακυκλώνονται και να φθάσουν σε βάθος 7ετίας στα 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες πως το ΕΕΤ και η δράση που αναλαμβάνεται από κοινού με την KfW για τις ΜμΕ θα δώσουν «μια ανάσα ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία». Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε προς αυτήν την κατεύθυνση καταλυτική τη στήριξη της γερμανικής τράπεζας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σρέντερ απηύθυνε ο ίδιος πρόσκληση σε «δυνητικούς εταίρους» και «ενδιαφερομένους οι οποίοι θα μπορούσαν να συμπράξουν και να προσφέρουν κι άλλα χρήματα». Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως υπάρχουν επαφές με τη Γαλλία για να συνεισφέρει στο ΕΕΤ, σημειώνοντας ότι «θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε καταληκτική πια φάση ως προς τις συζητήσεις μας και με όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατίθενται τα δάνεια προς τις ΜμΕ, το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει:

1. Το αρχικό κεφάλαιο για τις ΜμΕ θα είναι 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ η KfW με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης. Το ποσό αυτό θα μπορεί να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ μέσω ανακύκλωσης των πιστώσεων.

2. Το επιτόκιο των δανείων που θα λαμβάνουν οι ΜμΕ θα είναι μικρότερο κατά 1% έως 3% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

3. Βασικό κριτήριο για τη λήψη του δανείου θα είναι η επιχείρηση να μην έχει περισσότερους από 250 εργαζομένους. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο κ. Σρέντερ, οι τράπεζες θα είναι εκείνες που θα καθορίζουν τους τελικούς όρους των δανειακών συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης του δανείου από κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

4. Τα δάνεια θα ανέρχονται έως το 1 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση.

5. Τα κεφάλαια που θα δανείζονται οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν είτε για επενδύσεις είτε για κεφάλαια κίνησης είτε για αναχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης.

6. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής μόνο τόκων και αποπληρωμή κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου.

Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές επισήμαναν ότι μέσω του ΕΕΤ μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία στη δανειοδότηση των ΜμΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης: • Τον Ιούνιο θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και ΕΕΤ. • Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση των δανείων από το Ταμείο προς τις τράπεζες. • Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια στις ΜμΕ. • Εως τα μέσα του 2015 θα έχουν διατεθεί και τα 200 εκατ. ευρώ, αν και ο κ. Σρέντερ υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να συμβεί έως τα τέλη του έτους.



Πέραν αυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της KfW, ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική τράπεζα σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι κάποιο κόμμα». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «είμαστε ευτυχείς που συνεργαστήκαμε με την ελληνική κυβέρνηση».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.