Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μακροχρόνιες οι συνέπειες του bullying

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα θύματα υποφέρουν ακόμη πολύ αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά που πέφτουν θύματα bullying (εκφοβισμός) εξακολουθούν να βιώνουν τις αρνητικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, ακόμη και για πολλά χρόνια μετά –πάνω από 40 χρόνια- σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ερευνητές από το King's College του Λονδίνου.

Στην έρευνα των επιστημόνων συμμετείχαν 7.771 παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί το 1958, από την ηλικία των 7 τους χρόνων μέχρι που έφτασαν τα 50.

Όσοι είχαν πέσει συχνά θύματα bullying παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους και ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα ζωής στα 50 τους χρόνια.

Προηγούμενη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Warwick, στην οποία συμμετείχαν 1.400 άνθρωποι ηλικίας από 9 έως 26 ετών, ανέφερε ότι το bullying είχε μακροχρόνιες, αρνητικές συνέπειες στην υγεία, τις σχέσεις και τις προοπτικές απασχόλησης των θυμάτων.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry, υποδηλώνει ότι η επίδραση του bullying μπορεί να διαρκεί ακόμη περισσότερο και να φτάνει μέχρι τη μεσήλικη ζωή.

Παρότι ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, καθώς επίσης και κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων 40 χρόνια μετά την έκθεση στο bullying είναι μικρός –περίπου 1,5 φορά κάτω από το κανονικό- η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι είναι παρόμοιος με αυτόν που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Επηρεάζεται η ψυχική υγεία

Προκειμένου να συλλέξουν τα στοιχεία τους οι ερευνητές ζήτησαν από γονείς να αναφέρουν αν τα παιδιά τους είχαν πέσει θύματα bullying στις ηλικίες των 7 και 11 ετών.

Πάνω από το ένα τέταρτο αυτών δήλωσαν ότι είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού περιστασιακά, ενώ ένα 15% πιο συχνά.
Με το πέρασμα των χρόνων οι ερευνητές έκαναν τεστ για να διαπιστώσουν, αν οι γνωστές επιδράσεις του bullying επέμεναν και κατά την ενηλικίωση.

Τα άτομα εξετάστηκαν για ψυχολογική δυσφορία αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους στις ηλικίες των 23 και 50 ετών, για ψυχιατρικά προβλήματα στην ηλικία των 45 και ξανά για τη γνωστική τους λειτουργία, τις κοινωνικές τους σχέσεις και τη γενικότερη ευημερία τους στα 50 τους χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού στην παιδική τους ηλικία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πιο χαμηλό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και γνωστικής λειτουργίας στην ηλικία των 50 ετών.

Όσοι μάλιστα είχαν πέσει θύματα bullying πιο συχνά, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και να έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

Το bullying στην παιδική ηλικία επιδρούσε ακόμη αρνητικά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Όσοι είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού όταν ήταν παιδιά, εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λάβει χαμηλότερη εκπαίδευση, με τους άντρες να είναι στις πιο πολλές περιπτώσεις άνεργοι και να κερδίζουν λιγότερα χρήματα.

Επιπλέον, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σε κάποια σχέση και να διατηρούν καλές σχέσεις με φίλους και την οικογένειά τους στα 50 τους χρόνια.

Πρώιμη παρέμβαση

Η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου, Louise Arseneault, δήλωσε: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από την αντίληψη ότι ο εκφοβισμός είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο του να μεγαλώνεις. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στο προαύλιο του σχολείου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παιδιά. Οι ιθύνοντες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον αντίκτυπο που έχει σε μακροχρόνιο επίπεδο ο εκφοβισμός στη ζωή των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού πρέπει να παρακολουθούνται και να υποστηρίζονται με τη βοήθεια ειδικών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος που βιώνουν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.