Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Προσοχή στην έλλειψη υδατανθράκων κατά την εγκυμοσύνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μην εξαντλείτε τα αποθέματά σας.

Η πρόσληψη υδατανθράκων κρίνεται απαραίτητη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, με το 50% της ενέργειας της εγκύου να πρέπει να παρέχεται από αυτούς. Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητη και επιτακτική η πρόσληψη υδατανθράκων από την έγκυο;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου η γυναίκα μπορεί να εισέρθει ταχύτερα σε εξάντληση των αποθεμάτων της σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των επιπέδων αυτής στο αίμα και την αντίστοιχη αύξηση των κετονικών σωμάτων.

Τα κετονικά σώματα παράγονται από τα λιπαρά οξέα του λιπώδους ιστού όταν ο οργανισμός εισέρχεται σε καταστάσεις νηστείας και έλλειψης γλυκόζης. Εάν και ο φυσιολογικός ρόλος των κετονικών σωμάτων είναι καθοριστικός για την παροχή ενέργειας στη μεταγευματική περίοδο η σημαντική αύξηση των επιπέδων τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Συμπερασματικά, η έγκυος δεν θα πρέπει να μένει νηστική για περισσότερες από 6-8 ώρες, ενώ αντίθετα θα πρέπει να λαμβάνει τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας με το 50% των προσλαμβανόμενων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν άριστες πηγές υδατανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.