Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

“Μια σφαίρα έχει επιλεγεί για σένα”

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπό τη διαρκή απειλή του θανάτου, του εκφοβισμού και άλλων μορφών βίας εναντίον τους από διάφορες ομάδες όπως οι μυστικές υπηρεσίες, τα πολιτικά κόμματα ή οι ένοπλες οργανώσεις ζουν οι δημοσιογράφοι στο Πακιστάν, σύμφωνα με μία νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τίτλο "Μία σφαίρα έχει επιλεγεί για εσένα: Επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στο Πακιστάν", η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως οι πακιστανικές αρχές "απέτυχαν σχεδόν απόλυτα" να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα βίας κατά εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης ή να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους.



"Η πακιστανική δημοσιογραφική κοινότητα βρίσκεται ουσιαστικά υπό πολιορκία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο Ντέιβιντ Γκρίφιθς, υποδιευθυντής του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Οι δημοσιογράφοι, ειδικά αυτοί που καλύπτουν θέματα εθνικής ασφαλείας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχοποιούνται από όλες τις πλευρές παρενοχλούμενοι με σκοπό τη φίμωση του ρεπορτάζ τους", σύμφωνα με τον Γκρίφιθς.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι από τις 34 δολοφονίες δημοσιογράφων εξαιτίας της δουλειάς τους, οι οποίες καταγράφηκαν στο Πακιστάν από το 2008--μετά το τέλος της στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας από τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ-- μόνο σε μία περίπτωση οι δράστες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δολοφονίες είναι "απλώς η πιο ακραία περίπτωση", καταγγέλλει η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. "Πολλοί περισσότεροι δημοσιογράφοι δέχονται απειλές, παρενοχλούνται, πέφτουν θύματα απαγωγής, βασανίζονται ή δέχονται δολοφονική απόπειρα"."Η συνεχής απειλή φέρνει τους δημοσιογράφους σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς σχεδόν κάθε ευαίσθητο θέμα τούς εκθέτει σε κίνδυνο επίθεσης από την μία ή την άλλη πλευρά", προσθέτει ο Γκρίφιθς.

Η έκθεση βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα περισσοτέρων από 70 περιπτώσεων καθώς και σε συνεντεύξεις με τουλάχιστον 100 εργαζόμενους στα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, κατατάσσει το Πακιστάν στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας (ISI) εμπλέκονται σε πολλές απαγωγές, βασανισμούς και δολοφονίες δημοσιογράφων.

"Αλλά κανένας εν ενεργεία αξιωματικός της υπηρεσίας δεν έχει λογοδοτήσει, γεγονός που επιτρέπει στην υπηρεσία να λειτουργεί πέρα και πάνω από τους νόμους. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσιογράφων από την υπηρεσία έχουν συχνά μία συγκεκριμένη μορφή που ξεκινάει με απειλητικά τηλεφωνήματα και κλιμακώνεται με απαγωγές, βασανισμούς, κακομεταχείριση και σε κάποιες περιπτώσεις δολοφονίες".

Η έκθεση δημοσιεύεται στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός γνωστού πακιστανού δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιαστή, του Χαμίντ Μιρ, ο οποίος στις αρχές του μήνα δέχτηκε έξι σφαίρες στο Καράτσι του ανατολικού Πακιστάν. Ο ίδιος κατηγόρησε την διαβόητη ΙSI για την απόπειρα κατά της ζωής του, την οποία αρνείται η υπηρεσία.

Νωρίτερα, ένας άλλος γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Ραζά Ρούμι, δέχτηκε επίθεση. Ο ίδιος γλίτωσε αλλά ο οδηγός του έχασε τη ζωή του.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι πακιστανοί δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και από άλλες, μη κρατικές, ομάδες που δρουν στη χώρα.

"Ο τεράστιος ανταγωνισμός για προβολή στα μέσα ενημέρωσης σημαίνει ότι ισχυροί πολιτικοί παράγοντες στη χώρα ασκούν υπερβολική πίεση στους δημοσιογράφους ζητώντας ευνοϊκή κάλυψη", αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, στη βορειο-δυτική περιοχή του φυλών και στην επαρχία του Μπαλουτσιστάν οι Ταλιμπάν, η εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ ε-Ζανγκβί και άλλες ένοπλες οργανώσεις απευθύνουν ευθέως απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων, σύμφωνα με την Αμνηστία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.