Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η διατροφή των συνοδών κατά την παραμονή στο νοσοκομείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαραίτητη η βιταμίνη C λόγω του περιβάλλοντος με υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες μέρες στο νοσοκομείο και φυσικά ο ρόλος του γονιού είναι να βρίσκεται συνέχεια δίπλα στο παιδί του. Τι γίνεται όμως με τη διατροφή του κάθε συνοδού; Πώς μπορεί να διατηρήσει τις υγιεινές επιλογές του, χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα;

Η νοσηλεία συνεπάγεται ότι γονείς και παιδί βρίσκονται σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι ο γονιός πρέπει να μείνει με το παιδί του σχεδόν όλο το 24ωρο. Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως η διατροφή του γονιού διαταράσσεται, τα μικρά και συχνά γεύματα γίνονται ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα, ή πρόχειρες επιλογές, όπως τυρόπιτες και τοστ.

Τι θα πρέπει να κάνει όμως ο συνοδός των παιδιών κατά την παραμονή στο νοσοκομείο ώστε να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, χωρίς παράλληλα να ξοδέψει μια περιουσία;

Ένα πολύ βασικό κομμάτι στην διατροφή του για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία θα βοηθήσουν στη διατήρηση του βασικού μεταβολικού του ρυθμού. Επίσης, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων ή σνακ, ανά 3 - 4 ώρες, κρατούν το στομάχι γεμάτο. Έτσι, όταν έλθει η ώρα του επόμενου γεύματος, επειδή δεν θα νιώθουν τόσο μεγάλη πείνα όσο αν δεν κατανάλωναν τα ενδιάμεσα γεύματα, τρώνε μικρότερες ποσότητες φαγητού, ενώ οι επιλογές τους είναι πιο συνειδητές και δεν καταφεύγουν σε άσκοπα τσιμπολογήματα και γλυκά σνακ λόγω πείνας.

Διάφορες υγιεινές επιλογές και μικρά σνακ που μπορεί να έχει μαζί του ο συνοδός ενός παιδιού κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο είναι: οι ξηροί καρποί, οι οποίοι θα τον εφοδιάσουν με ενέργεια. Οι χυμοί και τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C την οποία χρειάζεται, αφού βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Επίσης, μπορεί να καταναλώσει κάποιο γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλό σε λιπαρά και διάφορα λαχανικά. Άλλες επιλογές είναι μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά εποχής είτε σκέτη, είτε σε συνδυασμό με πρωτεΐνη όπως τυρί, γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγό ή τόνο σε νερό.

Ένα επίσης βασικό θέμα είναι και η κατανάλωση νερού, αναψυκτικών και καφέδων. Είναι βασικό οι συνοδοί να μην ξεχνάνε να ενυδατώνουν τον οργανισμό τους και τέτοια ροφήματα μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή τους. Καλό είναι όμως να επιλέγουν τη light εκδοχή τους ενώ να προσθέτουν όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά (ζάχαρη, γάλα κ.α.) που αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενό τους. Τέλος, είναι καλό πάντα να έχουν ένα μπουκαλάκι με νερό δίπλα τους και να φροντίζουν όταν το καταναλώνουν, να το ανανεώνουν!

Όλες οι παραπάνω προτάσεις εκτός από οικονομικές και υγιεινές επιλογές είναι και αρκετά πρακτικές για κάποιον ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να μαγειρέψει.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.