Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Διπλό χτύπημα αστεροειδών δέχτηκε η Γη πριν από 458 εκατ. χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία δύο κρατήρων που είναι ορατοί σήμερα στη Σουηδία.

Ενδείξεις ότι πριν από 458 εκατ. χρόνια, κατά την Ορδοβίκια γεωλογική περίοδο, έπεσαν στη Γη ταυτόχρονα -ή σχεδόν ταυτόχρονα- δύο αστεροειδείς, βρήκαν επιστήμονες. Η πτώση των αστεροειδών προκάλεσε το άνοιγμα δύο γειτονικών κρατήρων, που είναι σήμερα ορατοί στη βόρεια Σουηδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιενς Όρμο του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αστρονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ (θα ακολουθήσει δημοσίευση στο περιοδικό «Meteoritics and Planetary Science»). Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το διπλό πλήγμα αφορά τους κρατήρες Λόκνε και Μάλινγκεν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Ο πρώτος έχει διάμετρο περίπου 7,5 χλμ. και ο δεύτερος είναι δέκα φορές μικρότερος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώτος ήταν ο μητρικός και ο δεύτερος ο δορυφόρος του.

«Οι διπλοί κρατήρες πρέπει να είναι της ίδιας ηλικίας, αλλιώς είναι απλώς δύο κρατήρες ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο Όρμο. Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, αντιτείνοντας ότι σε ένα τόσο παλαιό συμβάν είναι δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση, συνεπώς οι δύο κρατήρες μπορεί να δημιουργήθηκαν με χρονική απόσταση εβδομάδων, μηνών ή και ετών.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί και άλλες πιθανές (αλλά όχι επιβεβαιωμένες) περιπτώσεις ταυτόχρονων διπλών χτυπημάτων από αστεροειδείς. Αφορούν τους διπλούς κρατήρες «Κλιαργουότερ» στον Καναδά (διαμέτρου 26 και 36 χλμ. αντίστοιχα και ηλικίας 290 εκατ. ετών), Κάμενσκ και Γκούσεβ στη Ρωσία (διαμέτρου 25 και τριών χιλιομέτρων και ηλικίας 49 εκατ. ετών), καθώς επίσης τους Ρίες και Σταϊνχάιμ στη Γερμανία (25 και 3,8 χλμ. και ηλικίας 15 εκατ. ετών).

Τηλεσκοπικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των κοντινών στη Γη αστεροειδών συνοδεύονται από μικρότερους δορυφόρους, όμως όταν η απόσταση μεταξύ τους στο διάστημα είναι πολύ μικρή, ακόμα κι αν πέσουν μαζί στη Γη, δεν είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν διπλό κρατήρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 3% των κρατήρων στη Γη προέρχονται από τέτοια αφανή διπλά πλήγματα.

Οι προσομοιώσεις των προσκρούσεων που έκαναν οι ερευνητές, δείχνουν ότι ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Λόκνε, είχε διάμετρο περίπου 600 μέτρων, ενώ ο δορυφόρος του που άνοιξε τον κρατήρα Μάλινγκεν, είχε διάμετρο 250 μέτρων. Το συμβάν θα είχε σοβαρές καταστροφικές συνέπειες σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα σημεία πρόσκρουσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.