Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Βραζιλιάνες γδύθηκαν γιατί «δεν αξίζουν να βιαστούν»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτότυπη διαμαρτυρία στο Facebook με αφορμή ανησυχητική έρευνα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι θεωρούν πως μια γυναίκα που φοράει προκλητικά ρούχα «αξίζει» να βιαστεί, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα μια έρευνα προκαλώντας την οργή των φεμινιστριών και της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (IPEA), 65,1% των 3.810 προσώπων και των δύο φύλων που ρωτήθηκαν, συμφώνησαν με την πρόταση: «Οι γυναίκες οι οποίες φορούν ρούχα που αφήνουν να φανεί το σώμα τους, αξίζουν το βιασμό».

Προς την ίδια κατεύθυνση, 58,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως «αν οι γυναίκες συμπεριφέρονταν καλύτερα, θα υπήρχαν λιγότεροι βιασμοί».

Η δημοσίευση αυτής της δημοσκόπησης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από πολίτες και ακτιβιστές, οι οποίοι καταδίκασαν στα κοινωνικά δίκτυα το γεγονός ότι αποδίδεται στη γυναίκα η ευθύνη για τη σεξουαλική βία που η ίδια υφίσταται.

Η Ρούσεφ έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η μελέτη αποδεικνύει πως «η βραζιλιάνικη κοινωνία έχει πολύ δρόμο να κάνει» και κάλεσε «την κυβέρνηση και την κοινωνία να εργασθούν μαζί εναντίον της βίας κατά των γυναικών».

Από την πλευρά της, η φεμινίστρια δημοσιογράφος Νανά Κεϊρόζ οργάνωσε μια ηλεκτρονική διαδήλωση στο Facebook καλώντας τις γυναίκες να ανεβάσουν φωτογραφίες τους στις οποίες να φορούν λίγα ρούχα, με το σύνθημα «Δεν αξίζω να με βιάσουν». Στη 01:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, περίπου 20.000 γυναίκες ανέβασαν ταυτόχρονα φωτογραφίες τους στο ίντερνετ.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επιτρέπεται να γδύνεσαι στη διάρκεια του καρναβαλιού, αλλά όχι στην πραγματική ζωή», επισημαίνει η δημοσιογράφος υπογραμμίζοντας το παράδοξο της Βραζιλίας, μιας χώρας όπου η λατρεία του αισθησιασμού και του σώματος αντιβαίνει στον κυρίαρχο συντηρητικό καθολικισμό.

Ακολουθούν φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της πρωτότυπης ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας...


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.