Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η γυμναστική βελτιώνει την ικανότητα όσφρησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 25% των ανθρώπων άνω των 50 έχει μειωμένη αίσθηση της όσφρησης.
Ορισμένοι δε θέλουν να το δεχτούν και προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να αντιστρέψουν μια… απολύτως φυσιολογική διαδικασία.

Όσο κι αν δε μας αρέσει… από το γήρας δε γλιτώνει κανείς, και ίσως να ήμασταν περισσότερο χαρούμενοι αν αποδεχόμασταν τις επιδράσεις που έχουν τα γηρατειά επάνω στο σώμα μας.

Οι περισσότεροι ανησυχούν για τις ρυτίδες, το γκριζάρισμα των μαλλιών και τη γενικότερη εξωτερική τους εμφάνιση, όμως μία σημαντική επίδραση που επιφέρει… το πέρασμα του χρόνου σχετίζεται με την όσφρηση.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, το ένα τέταρτο όσων είναι άνω των 50 έχει μειωμένη αίσθηση της όσφρησης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας, ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience, είναι ότι με την τακτική σωματική άσκηση μπορεί κανείς να προλάβει τη… σταδιακή απώλεια της όσφρησής του!

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.600 άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μια δεκαετία.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίαζε πρόβλημα όσφρησης στην αρχή της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών, το 28% των συμμετεχόντων είχε εμφανίσει προβλήματα που σχετίζονταν με την ικανότητά τους να μυρίζουν και να ξεχωρίζουν οσμές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως, ότι όσο περισσότερο γυμναζόταν κανείς, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα στην όσφρησή του. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ερευνητές δε γνωρίζουν για ποιο ακριβώς λόγο συμβαίνει αυτό –ότι δηλαδή η άσκηση λειτουργεί προστατευτικά στην αίσθηση της όσφρησης- αλλά επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός ότι η γυμναστική βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.