Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Στην ολομέλεια του ΣτΕ η κατανομή προσλήψεων εκπαιδευτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προσφυγή αφορά διορισμούς που έπρεπε να γίνουν τη σχολική περίοδο 2010-2011 αλλά δεν έγιναν.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη της κατανομής των προσλήψεων των εκπαιδευτικών που έγινε με το νόμο 3848/2010.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίνοντας ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.

Το θέμα έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης 85 εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, αλλά κατ΄ εφαρμογή των επίμαχων νόμων έμειναν χωρίς δουλειά.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 103 του Συντάγματος). Επίσης, το Τμήμα έκρινε ότι στις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας προσκρούουν και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον αριθμό διορισμού ως μονίμων, αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία διορίζεται με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των διοριστέων εκπαιδευτικών από τον πίνακα του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις γιατί δεν αναφέρουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών με 30μήνη ή 24μήνη προϋπηρεσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.