Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Έρευνα: Φθηνότερο το "καλάθι" της Ελληνίδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φθηνότερο είναι το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρά τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που επωμίζονται οι εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έγινε στις τιμές 20 κατηγοριών προϊόντων, τα οποία πωλούνται από τα ράφια των οργανωμένων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με το Εθνος.



Τα αγαθά που συγκρίθηκαν είναι μεταξύ άλλων τρόφιμα όπως αλεύρι, γάλα, μακαρόνια, ψωμί για τοστ, κοτόπουλο νωπό, χυμός ντομάτας και αραβοσιτέλαιο, απορρυπαντικά, κηπευτικά και φρούτα, χαρτικά, τσιπς και σοκολάτες καθώς και καφές.

Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα κατά 30% και 25% αντίστοιχα, ενώ το μέσο καλάθι είναι περίπου ίσο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, το ίδιο καλάθι στην Ελλάδα στοιχίζει 38,93 ευρώ, στην Ισπανία η διαφορά 39,03 ευρώ, ενώ σημαντικά υψηλότερο είναι το συνολικό κόστος στην Αγγλία (50,78 ευρώ) και τη Γαλλία (48,64 ευρώ).

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που ισχύει σε κάθε χώρα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτήν την περίπτωση δείχνει ότι οι δύο χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα.

Η Αγγλία είναι υψηλότερη κατά 40%, αφού το κόστος είναι 47,08 ευρώ και στην Ελλάδα οι τιμές κατεβαίνουν ακόμη χαμηλότερα, στα 33,54 ευρώ. Το καλάθι της Γαλλίας είναι ακριβότερο από εκείνο της χώρας μας κατά 32%, μια και κοστίζει 44,39 ευρώ. Η «ψαλίδα» με την Ισπανία φτάνει το 6%.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.