Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σε ομηρεία οι ιχθυοκαλλιέργειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε αργό θάνατο οδεύει ο κλάδος.

Σε κατάσταση ομηρείας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται οι ιχθυοκαλλιέργειες. Και ενώ το ζητούμενο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και η προσέλκυση ξένων επενδυτών, ο άλλοτε κραταιός και ελκυστικός σε επενδύσεις εξαγωγικός αυτός κλάδος της οικονομίας έχει καταδικαστεί σε αργό θάνατο.

Συνέλευση στο Νηρέα

Τη Δευτέρα 24/02 και έπειτα από συνεχείς αναβολές πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μετόχων και ομολογιούχων του Νηρέα, της ισχυρότερης ελληνικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας, και ως αναμενόταν αποφασίστηκε η αναβολή της εξόφλησης του ΜΟΔ για το τέλος Μαρτίου.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη για τις εξελίξεις στο θέμα της μετοχοποίησης. Η τράπεζα βασικός ομολογιούχος συνδέει τη συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, ζητούμενο και των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, οι τύχες των οποίων βρίσκονται στα «χέρια» των τραπεζιτών, με τη μετοχοποίηση των δανειακών υποχρεώσεών της.

Επιστολή απόγνωσης από τους εργαζόμενους του Δία

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες καταγγέλλουν την αδράνεια των πιστωτριών τραπεζών και των αρμόδιων κρατικών φορέων, η οποία κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Όπως δηλώνουν με επιστολή τους, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της εταιρείας παρά το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου τους σε συνεργασία με τον βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών «BIOMAR ΑΒΕΕΙ» έχει υποβάλει «Επιχειρηματικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης» προς τις τράπεζες, προκειμένου να διασωθεί ο όμιλος και ενώ ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση έχουν αποδεχθεί πλήρως την μετοχοποίηση μέρους των οφειλών των τραπεζών και της εταιρείας «BIOMAR ΑΒΕΕΙ» παραμένοντας πλέον μειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα από τις 9 Ιανουαρίου 2014, με ταυτόχρονη πλήρη εκχώρηση του μάνατζμεντ στις τράπεζες ήδη από την τις 6 Δεκεμβρίου 2013.

Με δεμένα τα χέρια μέτοχοι και ομολογιούχοι

Και ενώ ιθύνοντες και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και με δεμένα τα χέρια, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι εταιρείες έχουν ενεργήσει σε πλήρη συμφωνία με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, εντούτοις οι τράπεζες αντί να ωθήσουν τη διαδικασία προς την εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης, η οποία θα δώσει πνοή ζωής και νέα προοπτική στον κλάδο είτε προτάσσουν συνεχώς κωλύματα είτε λειτουργούν με ρυθμούς εξαιρετικά αργούς.

Βαλτώνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες

Οι τράπεζες ελέγχουν τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας είτε κατέχοντας σημαντικά μερίδια των μετοχών των εταιριών είτε μέσω πολύ υψηλών δανείων, συνεπώς εν μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους έχουν «ειδικό» βάρος. Προς το παρόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει, καθώς η αναβλητική στάση των τραπεζών δεν επιτρέπει οποιαδήποτε ενέργεια διαρθρωτικής ή επενδυτικής υφής, ενώ κάθε κωλυσιεργία επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες για το παρόν και υπονομεύει το μέλλον του εξωστρεφούς αυτού κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Χαμένες… στη μετάφραση οι επενδυτικές ευκαιρίες

Στα πηγαδάκια των ειδικών, τα σχόλια για τους αποθαρρυμένους ξένους επενδυτές, οι πόροι των οποίων θα προσέφεραν ανάσα σε επιχειρήσεις η ρευστότητα των οποίων βρίσκεται στο κόκκινο, και την αδυναμία εύρεσης σημείου επαφής με τα τραπεζικά στελέχη δίνουν και παίρνουν.

Τη στιγμή που η χώρα κυνηγά με το τουφέκι νέους επενδυτές, οι τράπεζες φαίνεται να τους εκδιώχνουν κακήν κακώς από έναν πλέον εξωστρεφή κλάδο, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, με την πρόφαση διαφόρων προσκομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν φαίνεται φως στο τούνελ για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη από τις τράπεζες πρακτική απραξίας, που ως δείχνουν τα πράγματα και επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Το πλήθος των χαμένων θέσεων εργασίας, όπως αναφέρεται στις ζητήσεις των ειδικών, ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εργαζόμενους στην πλειονότητά τους σε επαρχιακές και νησιωτικές περιοχές όπου η ανεργία καλπάζει.

Το σημαντικότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν

Τα ιχθυηρά αποτελούν το σημαντικότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν μετά το λάδι και την ελιά. Η Ελλάδα, μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακίου παγκοσμίως με παραγωγή που ανήλθε στους 123.000 τόνους το 2013 και εξαγωγές που ξεπέρασαν τα €400 εκατ. το 2012. Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται εγκλωβισμένες στα δίχτυα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.