Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Στη Βιέννη για την Προσβασιμότητα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.02.2014

Μπροστά σε ένα ακροατήριο 500 και πλέον εκπροσώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη μίλησε προ ολίγου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA, στην Βιέννη, στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, καλεσμένος ομιλητής του Zero Project Conference για την Προσβασιμότητα.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσβασιμότητα βρίσκεται στην νοοτροπία των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από το σενάριο, είτε πρόκειται για τις εκλογές, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες υγείας, τα κινητά τηλέφωνα, ο αποκλεισμός και οι δυσκολίες πρόσβασης υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι δεν σκέφτονται όταν σχεδιάζουν ότι υπάρχουν και τα άτομα με αναπηρία. Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων να αρχίσουν να σκέφτονται τα άτομα με αναπηρία στο νωρίτερο δυνατό στάδιο, θα αλλάξουμε το σύνολο της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την προσβασιμότητα, την ένταξη, και τις νομοθεσίες και πρακτικές της μη διάκρισης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης στο Συνέδριο, που συγκέντρωσε πάνω από 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Προσβασιμότητα: σχεδιαστές, αντιπροσώπους οργανώσεων, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς κ.ά.

«Πρόσφατα, η IDA συνέβαλε με παρατηρήσεις επί του σχεδίου για το άρθρο 9 (σ.σ. για την προσβασιμότητα) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Σύμβαση. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Επιτροπή είναι ένα όργανο εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει στη Γενεύη δύο φορές το χρόνο για να εξετάζει την εφαρμογή της Σύμβασης στις χώρες που έχουν γίνει συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης. Οι παρατηρήσεις της IDA για το θέμα της προσβασιμότητας επί της Σύμβασης αφορούν: στη σημασία της προσβασιμότητας στην ανάπτυξη όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές περιοχές, στο ρόλο της προσβασιμότητας στην ένταξη, συμμετοχή, πρόοδο και συνολική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, στη συμπερίληψη στο σχεδιασμό για την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως καθαρό πόσιμο νερό και την αποχέτευση, στην έλλειψη πρόσβασης σε αγροτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, στην κακή υποδομή δημόσιων μεταφορών σε όλο τον κόσμο, στην έλλειψη προσβάσιμων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιακών συστημάτων».

(Σ.σ. EDF, European disability forum= Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance= Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.