Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Οι γυναίκες «φοβούνται» τους υδατάνθρακες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πόσο απαραίτητοι ή όχι είναι στη διατροφή μας.

Μετά τις γιορτές και το καλωσόρισμα του καινούριου χρόνου αρχίζουν οι σκέψεις για τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τα όνειρα και ο προγραμματισμός για τη νέα που μόλις ξεκίνησε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, φαίνεται ότι στη λίστα της καινούριας χρονιάς οι γυναίκες θα βάλουν σε περίοπτη θέση τους… υδατάνθρακες!

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου του Surrey, σχεδόν το 50% των γυναικών νιώθουν ενοχές… αφού έχουν καταναλώσει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 εθελοντές, πολλοί πιστεύουν ότι το να αφαιρέσουν τους υδατάνθρακες από το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούν, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουν τα παραπανίσια κιλά που τους ταλαιπωρούν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας Jane Ogden, αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητο κομμάτι στη διατροφή των ανθρώπων.

Αντί να κόβουν τους υδατάνθρακες, η ίδια προτείνει να δοκιμάσουν να… περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη.

Όταν κανείς αποφεύγει τους υδατάνθρακες, είναι πιο πιθανό να νιώσει αίσθημα πείνας, κάτι που θα τον οδηγήσει στο να τσιμπολογήσει λιπαρά και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα.

Κάτι, που στη συνέχεια, «αποτυπώνεται» στους δείκτες της ζυγαριάς.

Μία στις δέκα γυναίκες αναφέρει ότι νιώθει ενοχές για την κατανάλωση υδατανθράκων, με το ένα τέταρτο αυτό να δηλώνει ότι προσπαθεί να τους αποφύγει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε να μπορεί να φάει με λιγότερες τύψεις τα σαββατοκύριακα.

Με την καθηγήτρια Ogden όμως δε φαίνεται να συμφωνεί η διατροφολόγος Zoe Harcombe, προσθέτει το δημοσίευμα, η οποία υποστηρίζει ότι «δεν είναι λογικό να λέμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν υδατάνθρακες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κι αυτό γιατί όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται σε… ζάχαρη. Το να τους λέμε να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης και να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, είναι σαν να τους λέμε να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά να αγοράζουν περισσότερη βενζίνη. Όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται σε σάκχαρα, είτε είναι πολυσακχαρίτες, δισακχαρίτες ή μονοσακχαρίτες».

«Οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητοι. Υπάρχουν απαραίτητα λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά όχι απαραίτητοι υδατάνθρακες. Οι γυναίκες σωστά τους “φοβούνται”, γιατί παχαίνουν» πρόσθεσε ακόμη η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια όσοι καταναλώνουν περισσότερες από 500 θερμίδες από υδατάνθρακες την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.