Το διαδίκτυο έφερε σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μουσικής παραγωγής. Παρά τις απώλειες για τη μουσική βιομηχανία, η ψηφιακή εξέλιξη δεν μείωσε τον όγκο και την ποιότητα της παραγόμενης μουσικής.
Ο συσχετισμός ανάμεσα στο μοίρασμα αρχείων στο διαδίκτυο και τις πωλήσεις προϊόντων μουσικής εξετάζεται συχνά από ειδικούς του χώρου. Αντικείμενο των ερευνών είναι μεταξύ άλλων το είδος των ψηφιακών μουσικών αρχείων που κυκλοφορούν και η προθυμία των χρηστών του ίντερνετ να πληρώσουν για τη χρήση υπηρεσιών streaming. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντιφατικά, προκαλώντας σύγχυση στους ενδιαφερόμενους.
Ο Πέτερ Τσμουκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης στη Βιέννη, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα συμπεράσματα των ερευνών που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Διδακτικό και ερευνητικό αντικείμενο του Τσμουκ είναι η σχέση μουσικής και οικονομίας. Γεγονός είναι ότι το ίντερνετ έχει περιορίσει τον καθορισμό του μουσικού γίγνεσθαι από τις δισκογραφικές εταιρείες και άνοιξε παράθυρα ευκαιρίας σε πολλούς πρωτάρηδες αλλά και «φτασμένους» καλλιτέχνες.
Ο αυστριακός καθηγητής μουσικής εκτιμά ότι δεν μπορεί να δοθεί απόλυτη απάντηση στο ερώτημα αν το διαδίκτυο αποτελεί ευλογία ή κατάρα για τη μουσική οικονομία. Παρά τις απώλειες που υπέστησαν οι δισκογραφικές εταιρείες, «στον τομέα της ζωντανής μουσικής διαπιστώνονται θετικές συνέπειες. Αυτό ισχύει και για διαδικτυακές σελίδες μουσικής που εμπορεύονται τα πνευματικά δικαιώματα ή έχουν δημιουργήσει εντελώς καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα» εξηγεί ο Πέτερ Τσμουκ μιλώντας στην DW.
Καμία έκπτωση στην ποιότητα
Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τόσο μεγάλη παραγωγή και δημοσίευση μουσικής όσο σήμερα. Το ίντερνετ διευκόλυνε την πρόσβαση των καλλιτεχνών στην αγορά. Η άποψη πολλών μουσικοκριτικών ότι η άρση των περιορισμών του παρελθόντος πλημμύρισε τη μουσική αγορά με «σκουπίδια» δεν επιβεβαιώνεται. Ο Πέτερ Τσμουκ επικαλείται μάλιστα σχετική έρευνα, στην οποία συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις κριτικών για την ποιότητα της μουσικής που παράγεται σήμερα. Αυτή κατέδειξε ότι το ίντερνετ δεν είχε απολύτως καμία επίπτωση στο ποιοτικό αποτέλεσμα.
Το δωρεάν μοίρασμα μουσικών αρχείων (filesharing) μέσω ίντερνετ αποτελεί «αγκάθι» στο μάτι των ισχυρών εταιρειών της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο, οι απόψεις των επιστημόνων για το filesharing διίστανται. Στην πλειοψηφία των ερευνών διαπιστώνεται ότι το fielsharing συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του τζίρου των εταιριών παραγωγής -σε ακραία περίπτωση έως και κατά 30%. Όπως διευκρινίζει ο Πέτερ Τσμουκ, «υπάρχουν όμως και έρευνες που διακρίνουν θετικές συνέπειες. Αυτό εξαρτάται και από το είδος της μουσικής. Η μουσική των νέων καλλιτεχνών, που δεν είναι ακόμη γνωστή, ευνοείται ξεκάθαρα από το filesharing. Έτσι μπορούν οι λάτρεις της μουσικής να ανακαλύψουν τη μουσική και στη συνέχεια να ξοδέψουν ενδεχομένως χρήματα για να την αγοράσουν».
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.