Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που προλαμβάνουν το διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετριοπαθείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Diabetes and Endocrinology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επικεντρώθηκαν σε οικογένειες που είχαν ασιατική καταγωγή και μελέτησαν τη διατροφική συμπεριφορά τους κατ’ οίκον και όχι σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολιτισμικοί και φυλετικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση συμπεριφορών και στάσεων απέναντι στη διατροφή και τη γυμναστική. Ο λόγος που επέλεξαν άτομα ασιατικής καταγωγής (κυρίως από την πακιστανική και ινδική κοινότητα της Αγγλίας) ήταν διότι είναι γνωστό πώς οι ασιάτες δίνουν μεγάλη έμφαση στην οικογένεια και το οικογενειακό τραπέζι.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα άτομα ασιατικής καταγωγής είναι πιο ευάλωτα σε προβλήματα υγεία, που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ειδικότερα, πακιστανοί και ινδοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη από τον γενικό πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι έχουν παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος με άτομα από άλλες φυλές.

Στο πλαίσιο της τριετούς μελέτης, οι 171 συμμετέχοντες που ζούσαν στην Σκοτία, και ήδη διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος.

Στην συνέχεια τους εδόθησαν λεπτομερείς οδηγίες από διαιτολόγους και άλλες πηγές για να διαχειριστούν σωστά το βάρος τους με διατροφή και γυμναστική. Παράλληλα, ομάδες ελέγχου με ισάριθμα άτομα, έλαβαν κάποιες γενικές οδηγίες υγείας, αλλά όχι εξειδικευμένη υποστήριξη, σύμφωνα με την πολιτισμική καταγωγή τους.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα της πρώτης ομάδας που έχασαν βάρος και μείωσαν την αναλογία μέσης-ισχίων, διαπιστώθηκε ότι είχαν ενδείξεις πως ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη στην πορεία του χρόνου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.