Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Επιθεωρητές: Έλεγχος στο Ληξιαρχείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Να προβεί σε πειθαρχικό έλεγχο των υπευθύνων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών, καλεί τον δήμαρχο Αθηναίων το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), ενώ συγχρόνως διαβιβάζει τη σχετική έκθεση επιθεώρησης- ελέγχου στον εισαγγελέα Εφετών και στη διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Κι αυτό, διότι από τον έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας καταχώρισης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης τα έτη 2011- 2013, που διενήργησε το ΣΕΕΔΔ, προκύπτουν σοβαρά στοιχεία κακοδιοίκησης.

Τον σχετικό έλεγχο είχε ζητήσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μετά τη διαπίστωση-ύστερα από εσωτερικό έλεγχο- ότι από τον Μάιο 2012 παρουσιάζεται στο Ληξιαρχείο Αθηνών ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των εκπρόθεσμων δηλώσεων γεννήσεων. Συγκεκριμένα, το 2011 είχαν δηλωθεί δύο εκπρόθεσμες γεννήσεις, το 2012 είχαν δηλωθεί 163 και για το 2013, έως τις 23 Οκτωβρίου, είχαν δηλωθεί 380 εκπρόθεσμες γεννήσεις.

Από την εξέταση των 545 περιπτώσεων εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και καταχώρισης ισάριθμων ληξιαρχικών πράξεων, διαπιστώθηκε ότι το Ληξιαρχείο προέβη στην έκδοση ληξιαρχικών πράξεων χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαλήθευση των δηλωθέντων πραγματικών γεγονότων και στοιχείων.

Όπως διαπιστώθηκε:

- Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων οι γονείς δήλωσαν και οι μάρτυρες βεβαίωσαν, με μία δήλωση έκαστος, περισσότερες από δύο γεννήσεις (ακόμη και επτά) σε μακρό χρονικό διάστημα (ακόμη και 17 έτη) πριν την ημερομηνία της δήλωσης.

- Γονείς και μάρτυρες προέβαιναν κατ' επανάληψη σε συμπληρωματικές δηλώσεις γεννήσεων τέκνων, που παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, παρότι αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά τον χρόνο της προηγούμενης ή αρχικής δήλωσής τους.

- Δηλώθηκαν από γονείς και βεβαιώθηκαν από μάρτυρες, με υπεύθυνες δηλώσεις, γεννήσεις μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερου του έτους ή υπολείπεται του μέσου χρόνου κύησης.

- Ως τόπος γέννησης δηλώθηκαν διευθύνσεις που δεν εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων και συνεπώς δεν έπρεπε να καταχωρηθούν στο Ληξιαρχείο Αθηνών, ανύπαρκτες ταχυδρομικές διευθύνσεις, αλλά και διευθύνσεις επαγγελματικών κτιρίων (γραφεία και εμπορικά καταστήματα, κατάστημα τράπεζας, κέντρο διασκέδασης).

- Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων δεν ήταν δημότες Αθηναίων, αλλά δημότες άλλων δήμων της Αττικής ή της χώρας.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΣΕΕΔΔ, η ελεγχόμενη υπηρεσία, στο σύνολο σχεδόν των εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης (ποσοστό 95%) δεν απαίτησε την υποβολή γραπτής υπεύθυνης δήλωσης της μητέρας ή του πατέρα, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, δεδομένου ότι δεν προσκομίστηκε πιστοποιητικό ιατρού ή μαίας.

Επιπλέον δεν επέδειξε την προσήκουσα επιμέλεια για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, δεδομένου ότι εκδόθηκαν πράξεις χωρίς να περιλαμβάνονται τα οριζόμενα από τον νόμο στοιχεία, όπως η ώρα τοκετού, ο Αριθμός Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και η υπογραφή του δηλούντος. Συγχρόνως, σε πολλές περιπτώσεις, τα στοιχεία που βεβαιώνονται με τη ληξιαρχική πράξη, όπως ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση του δηλούντος, δεν προκύπτουν από τα αντίστοιχα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΣΕΕΔΔ πέραν του ότι διατύπωσε προτάσεις για τη διασφάλιση της διαδικασίας καταχώρισης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων να προβεί σε πειθαρχικό έλεγχο των υπεύθυνων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών και διαβίβασε την έκθεση επιθεώρησης- ελέγχου στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών για τις δικές τους ενέργειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.