Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2014

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πόλεις Ρίγα (Λετονία) και Ουμέα (Σουηδία) είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2014.

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα αρχίσει επίσημα στις 17 Ιανουαρίου στη λιθουανική πρωτεύουσα και στις 31 Ιανουαρίου στην Ουμέα.

Η Ρίγα θα ανοίξει τις εορταστικές εκδηλώσεις της με ειδικές εκδηλώσεις σε μουσεία, καφέ και άλλους χώρους, που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις με θέμα το κεχριμπάρι της Βαλτικής και τον αντίκτυπο που είχε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος στον πολιτισμό.

Το 1989 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «Βαλτική αλυσίδα», οι λαοί της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να εκφράσουν την ελπίδα τους για ανεξαρτησία από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναβιώσει τα γεγονότα αυτά περνώντας βιβλία χέρι με χέρι από την παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο κτίριο, στην άλλη όχθη του ποταμού Daugava.

Η επίτροπος κ. Ανδρούλα Βασιλείου μαζί με τον επίτροπο Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Andris Piebalgs, θα συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως η έναρξη της πρωτοβουλίας «Taste and Feel 2014!» («Γεύση και αφή 2014!»), που θα προσφέρει στο κοινό μια γεύση του πολιτιστικού προγράμματος του έτους.

Το βράδυ στο ποτάμι θα υπάρχουν πύρινα γλυπτά που θα φιλοτεχνήσουν ομάδες από 12 χώρες, – τη Λετονία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία – με θέαμα ακτίνων φωτός και πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος της πόλης, Nils Usakovs, στη συνέχεια θα υποδεχτεί το κοινό σε μια συναυλία στην Αρένα της Ρίγας παρουσία της επιτρόπου κ. Βασιλείου, με τίτλο «Η Ρίγα διαμέσου των αιώνων και των πολιτισμών».

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος μουσικοί, χορωδίες και ορχήστρες από τη Λετονία που θα ερμηνεύσουν κομμάτια από το κλασικό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο και τη λαϊκή παράδοση.

Τα εγκαίνια της Umea ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2014 θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου με εκδηλώσεις που θα διαρκούν όλο το εικοσιτετράωρο και με κορυφαία στιγμή την εναρκτήρια εκδήλωση του Σαββάτου με τίτλο «Φλεγόμενο χιόνι». Οι κάτοικοι της πόλης μαζί με επισκέπτες από όλη την Ευρώπη θα παρακολουθήσουν την έναρξη του έτους.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ποταμό Umealven και γύρω από αυτόν, με χορογραφημένο φεστιβάλ φωτός, μουσικής, τραγουδιού και κίνησης. Η «Πόλη του χειμώνα» θα μετατραπεί, με φλεγόμενους στύλους πάγου και φωτιές, σε έναν τόπο που θα προσφέρει φως, ζεστασιά και σημεία συνάντησης. Η καρδιά της Ουμέα, το Radhustorget, θα μετατραπεί σε παραδοσιακό λαπωνικό (Sami) χωριό με πυρακτωμένα καζάνια και ταράνδους.

Ιστορικό

Η «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μία από τις πιο πετυχημένες και προβεβλημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ευρώπης. Οι πόλεις επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμά τους που πρέπει να έχει έντονα ευρωπαϊκό χαρακτήρα, να διασφαλίζει τη συμμετοχή των μελών της τοπικής κοινωνίας όλων των ηλικιών και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης.

Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να προγραμματίσουν μια αναπτυξιακή στρατηγική με γνώμονα τον πολιτισμό.

Ο θεσμός έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, από μια μελέτη1 διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται κατά 12% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το έτος πριν από την ανακήρυξη της πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα.

Εκτός από την επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ, οι πόλεις μπορούν να επωφεληθούν επίσης από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις για την ανακήρυξη της πολιτιστικής πρωτεύουσας θεσπίστηκαν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου το 2006 (1622/2006/ΕΚ).

Μετά την Ουμέα και τη Ρίγα το 2014, οι επόμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι: Πλζεν (τσεχική Δημοκρατία) και Μονς (Βέλγιο) το 2015, Ντονόστια Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και Βρότσλαβ (Πολωνία) το 2016, Πάφος (Κύπρος) και Άαρχους (Δανία) το 2017 και Βαλέτα (Μάλτα) και Λεεβάρντεν (Κάτω Χώρες) το 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.