Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αφορμή τις εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ευάλωτα νοικοκυριά, λόγω αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν οικονομικά, αλλά και λόγω της καθυστερημένης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων, χιλιάδες είναι οι καταναλωτές που προσπαθούν τουλάχιστον να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει εδώ και 9 μέρες στην ΔΕΗ για το Κ.Ο.Τ. έχουν υποβληθεί τηλεφωνικά γύρω στις 14.000 αιτήσεις. Το ειδικό τιμολόγιο απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι χαμηλότερο κατά 42% σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

• Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

• Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου.

• Η κατανάλωση είναι από 200 kWh (κιλοβατώρες) έως 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων. Αν το νοικοκυριό κάψει πάνω από αυτά τα όρια, τότε η χρέωση γίνεται με τις τιμές του κανονικού οικιακού τιμολογίου. Επίσης στα όρια των 1.500 kWh ή 1.700 kWh δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι:

• Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

• Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.

• Μακροχρόνια άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά, στο οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

• Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.

• Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 kWh. Οι καταναλώσεις, πέραν των 2.000kWh, θα τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, όπως ισχύει κάθε φορά.

Τι χρειάζεται:

Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:

• Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού).

• Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και τον ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

• Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.

Η εφαρμογή του ΚΟΤ, αφού έχει υποβληθεί η αίτηση, ξεκινά από τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς (υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) και θα αφορά στο σύνολο της ημερήσιας κατανάλωσης, ανεξάρτητα δηλ. εάν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά και διάστημα πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου.

Υποβολή μόνο μέσω Διαδικτύου και τηλεφωνικά

Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται:

• Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (Διαχειριστής Δικτύου ή Διαχειριστής μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) στο www.dei.gr.

• Τηλεφωνικά στο 210-9298000 (αστική χρέωση) τις μέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7 π.μ.-10 μ.μ. και το Σάββατο τις ώρες 7 π.μ.-3 μ.μ.

Στα καταστήματα της ΔΕΗ γίνεται μόνο διανομή ενημερωτικού εντύπου σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και παρέχονται σχετικές πληροφορίες. Εξάλλου, όσοι δεν έχουν στο όνομά τους παροχή ρεύματος μπορούν να κάνουν αλλαγή χωρίς να χρειάζεται να προπληρώσουν τη λεγόμενη «εγγύηση» ή προκαταβολή.

Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε έξι ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.

Τις 4.000 έφτασαν οι επανασυνδέσεις του ηλεκτρικού ευάλωτων καταναλωτών

Τις 4.000 έφτασαν οι επανασυνδέσεις ευάλωτων καταναλωτών που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ύστερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΔΕΗ σε χθεσινή της ανακοίνωση, ευχαριστεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την έως τώρα συνεργασία και τονίζει ότι οι εκπρόσωποί της στους 325 δήμους σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στη διάθεση των δήμων και περιφερειών για την παραλαβή και από κοινού εξέταση των αιτημάτων.

Έως 188 επανασυνδέσεις ρεύματος σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Σε 188 επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα προχωρήσει άμεσα η ΔΕΗ στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, θα γίνουν 90 επανασυνδέσεις στην Αχαΐα, 66 στην Αιτωλοακαρνανία και 32 στην Ηλεία.

Επίσης, τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα και με τα στοιχεία που θα προσκομίζονται, τα συνεργεία της ΔΕΗ θα προχωρούν και σε άλλες επανασυνδέσεις.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΔΕΗ, όρισε υπαλλήλους ως μέλη των επιτροπών που θα συσταθούν σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ενεργά και να συμβάλλουμε στη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, έτσι ώστε να μην μείνει χωρίς ρεύμα καμία οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα».

Υπογράμμισε, ακόμη, πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι διαθέσιμες στο κοινό για να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία επανασύνδεσης, καθώς και για την αξιοποίηση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.