Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Με αργό ρυθμό η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια τονίζει μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Με αργό ρυθμό η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων, δήλωσε το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πολ Αρνί Ανησυχία για την καθυστέρηση, που παρατηρείται στην ταυτοποίηση λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, εξέφρασε το τρίτο μέλος στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Πολ Χένρι Αρνί.

«Με το σημερινό ρυθμό ταυτοποιήσεων, δηλαδή 130 το χρόνο, θα μας πάρει το λιγότερο 10 χρόνια για να ολοκληρώσουμε το έργο της ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων αγνοουμένων στις οικογένειές τους. Οι οικογένειες δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ», δήλωσε ο κ. Αρνί, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τα δύο άλλα μέλη της Επιτροπής, τον Θεόφιλο Θεοφίλου και την Γκουλτέν Πλουμέρ-Κιουτσούκ.

Ο αριθμός αγνοουμένων προσώπων είναι 1.508 Ελληνοκύπριοι και 493 Τουρκοκύπριοι. Στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων περιλαμβάνονται περίπου 70 στρατιωτικοί από την Ελλάδα, από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα ενός αγνοουμένου από τις δικοινοτικές ταραχές του 1963-64 και ενός από την τουρκική εισβολή του 1974. Μεταξύ των εξ Ελλάδος αγνοουμένων του 1974 είναι ο τότε αντισυνταγματάρχης, διοικητής πυροβολικού, Στυλιανός Καλπουτζής και ο τότε αντισυνταγματάρχης, διοικητής του 251Τ.Π, Παύλος Κουρούπης.

Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ επεσήμανε ότι αν η Επιτροπή λάβει επιπλέον κονδύλια, πέραν των 2,7 δισ. ευρώ που λαμβάνει σήμερα ετησίως, θα μπορεί άμεσα να αυξηθεί ο ρυθμός ανασκαφών και ταυτοποιήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι με επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ ανά έτος, η ΔΕΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα αποτελέσματά της κατά το 1/3 ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο κ. Αρνί, στον κατάλογο εκταφών της ΔΕΑ υπάρχουν 271 χώροι, εννέα από τους οποίους υπολογίζεται να περιέχουν πάνω από 20 λείψανα ο καθένας, ενώ 200 σκελετοί είναι αποθηκευμένοι στο εργαστήριο και αναμένουν ταυτοποίηση.

Αναφερόμενος στο κόστος που επωμίζεται η ΔΕΑ, είπε ότι χρειάζονται 30 χιλιάδες ευρώ το μήνα για τις εκταφές, ενώ η ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA στο εργαστήριο στο Σαράγεβο κοστίζει 1.500 ευρώ ανά σκελετό.

Αναφορικά με την πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές, ο κ. Aρνί δήλωσε ότι από τα 271 σημεία, στα οποία γίνονται ανασκαφές, τα 31 είναι χαρακτηρισμένα ως στρατιωτικές ζώνες από την Τουρκία και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στην Επιτροπή, Θεόφιλος Θεοφίλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στο έργο της Επιτροπής ο παράγοντας χρόνος.

«Η ΔΕΑ έχει μια προτεραιότητα: Να προχωρήσει στην εκταφή όσο το δυνατό περισσότερων αγνοουμένων, όσο ακόμα οι μάρτυρες βρίσκονται στη ζωή», τόνισε και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Κυπρίους που ενδεχομένως να έχουν πληροφορίες για χώρους ταφής να μοιραστούν αυτή την πληροφορία με τη ΔΕΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές θα τύχουν εμπιστευτικού χειρισμού σε σχέση και με τις πηγές τους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι διωκτικές αρχές παρέχουν ασυλία στους μάρτυρες που παρέχουν πληροφορίες στη ΔΕΑ, οι οποίες ενδεχομένως τους ενοχοποιούν.

Η εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Επιτροπή Γκιουλνέν Πλουμέρ-Κιουτσούκ ανέφερε ότι ΔΕΑ ταυτοποίησε τα λείψανα 131 αγνοουμένων το 2013, 88 Ελληνοκυπρίους και 43 Τουρκοκυπρίους, σημειώνοντας ότι την χρονιά αυτή καταγράφηκε ρεκόρ αποτελεσμάτων, αφού διπλασιάστηκε ο αριθμός ταυτοποιήσεων σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, και προσέθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων που ταυτοποιήθηκαν από το 2007 είναι 469.

Το 2013, ανέφερε, οι δωρητές της ΔΕΑ ήταν η ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, η τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ και η Ελβετία.

Η ΔΕΑ επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης, και είχε σημαντικές επαφές με τους πρεσβευτές της Τουρκίας και της Κύπρου, με τον γενικό διευθυντή του Συμβουλίου, καθώς και τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον οποίο προσκάλεσε στην Κύπρο για να παραστεί σε μεγάλη εκδήλωση για τους συγγενείς των αγνοούμενων στις 12 Απριλίου.

Εξάλλου, η ΔΕΑ έχει λάβει μέχρι στιγμής το ποσό των 77.000 ευρώ από εισφορές, που έχουν γίνει εις μνήμην του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.